Ma árvíz, holnap aszály

Agro Napló
A tavaszi árvizek és a nyári aszályos időszakok rendszeresen figyelmeztetnek bennünket az elhanyagolt vízgazdálkodásra. Ennek ellenére meglepetésként éljük meg azt, ami törvényszerűen várható. Az egykor gátak közé szorított folyók, és az elhanyagolt patakok időről időre kilépnek medrükből. A közelmúltban történt természeti katasztrófák természetesen nem jósolhatók meg előre.

 

A 2003-as, új Vásárhelyi-terv számításai szerint összességében egy Balatonnyi víztározóra lenne szükség Magyarországon. Ennek első fázisaként 6 megépítéséről született döntés, amelyek, ha mára elkészültek volna, mintegy 80-90 centiméterrel csökkentették volna az egyes területeken mért legmagasabb vízszintet.



- A magyarországi töltések, védművek 40 százaléka nem kielégítő állapotú, nem felelnek meg az előírásoknak – mondja Somlyódi László akadémikus, a Budapesti Műszaki Egyetem tanára. - Ennek következtében a védekezési és helyreállítási költségek óriásiak. Ráadásul teljesen feleslegesen, mert hogyha megelőzésben lényegesen jobbak lennénk, akkor ezek elkerülhetők, s a károk számottevően csökkenthetők. Az országnak vannak olyan területei, ahol kevés a víz, a belső vízgyűjtő, s vannak olyan területek, ahol sok a víz, például a nagy folyók mentén. Ráadásul vannak időszakok, amikor sok van, mint most például, és akadnak időszakok, amikor kevés. A dolog kulcsa az árvíz, a belvíz, az aszály és a területhasználat, a földhasználat kombinálása. Mivel a mezőgazdaság és a vízgazdálkodás átalakulóban van, a kettőt össze kellene kapcsolni. Egy megújuló mezőgazdaságban új értelmet kap a védekezés, a cél és a kár. Tudniillik, hogy mit érdemes védeni. Elsősorban a gazdag, jó termőterületet. A szegény termőterületet, az alacsonyabb öko-potenciálú területeket nem kell védeni. Ezek a területek felhasználhatók arra, hogy ott vizet tartsunk, tározzunk, a talajvíz beszivárgást növeljük, a mikroklímát javítsuk. Ugyanakkor az árvizek és belvizek egy része tárolható. Hogy hol? Mint az új Vásárhelyi-tervben is szerepel a szükségtározókban, de a célnak megfelelnek a természetes mély árterek, a természetes tározók, a holtágak, a mélyen fekvő területek is. Mindezekkel kombinálni tudjuk az időjárási szélsőségeket, a mezőgazdaságot, a területhasználatot, és mindezek fejlesztését.



-Természetesen, ennek megvalósításához közös érdekképviseletre lenne szükség, továbbá arra, hogy a gazdák tisztában legyenek azzal, milyen szolgáltatásokat vehetnek igénybe a pénzükért?



- Jelenleg az öntözővíz-szolgáltatás, a belvízelvezetés szolgáltatása, a költségek és az árak semminemű összefüggésben nincsenek egymással. Tehát a gazdák nem tudják beépíteni az áraikba, de még azt sem tudják, hogy ez megéri, vagy nem.



- Mire van még szükség?



- Lényegesen jobb kommunikációra a gazdák felé. Elsősorban azért, hogy elhiggyék, itt birtokviszony-váltásról, termelési mód váltásról, termelési ág váltásról beszélünk, és hogy megéri belevágni. Ez bizony lassú folyamat lesz. A dolgot bonyolítja az, hogy számos feltételnek kell eleget tenni, amikor az alkalmazkodó mezőgazdaságról és az alkalmazkodó vízgazdálkodásról beszélünk. Ezek közül az első az Európai Unió vízpolitikája, amely 2011-től az ökológia jó állapot elérését tűzte ki. A második az árvízi irányelv, ami viszonylag friss, aminek a megalapozásán jelenleg dolgozunk. A harmadik az éghajlatváltozás hatásai, amik azért még mindig kiszámíthatatlanok. A negyedik az Európai Unió közös agrárpolitikája. És még néhány tételt sorolhatnék. Tehát számos feltételnek kell megfelelni ahhoz, hogy egy megfelelő stratégiát alakíthassunk ki.





Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?