Tabajdi Csaba: üdvözlendő a biohulladék-gazdálkodásról szóló európai bizottsági kezdeményezés

Agro Napló
A biohulladék-gazdálkodás szabályozása kapcsán egyszerre kell szem előtt tartanunk az energetikai, a mezőgazdasági és a környezetvédelmi szempontot. A biohulladék hatékony energiaforrásnak tekinthető, ugyanakkor a környezet megóvása érdekében fontos a hulladékképződés csökkentése is. A mezőgazdaság egyszerre a legnagyobb biohulladék-termelő és felhasználó. A mezőgazdaság hatékonyságának fejlesztése létfontosságú az Unió számára. Ehhez fontos talaj termőképességének megőrzése, amelyhez ugyanakkor elengedhetetlen, hogy a biohulladékot minőségi komposzt formájában juttassuk vissza a talajba. Ezért támogatom, hogy az Európai Bizottság anyagi ösztönzőkkel valamint a tagállamok eltérő gazdasági és technikai lehetőségeit figyelembe vevő célszámokkal ösztönözze a biohulladék komposztálását az EU tagállamaiban - hangsúlyozta Tabajdi Csaba, az Európai Parlament Környezetvédelmi- és a Mezőgazdasági Bizottságának tagja Strasbourgban.

 

Az európai parlamenti képviselő elmondta: "energetikai szempontból a biohulladékra értékes erőforrásként kell tekintenünk. A hulladék-kezelés során az EU hulladék-keretirányelvében meghatározott általános hulladékkezelési hierarchiát kell ebben az esetben is alkalmaznunk. Elsősorban meg kell próbálnunk mérsékelni a hulladékképződést, és ahol lehet, ott újra kell hasznosítanunk a képződött szemetet. Amennyiben ez nem lehetséges energetikai célú hasznosításra kell törekednünk és csak akkor helyezhetjük lerakóba a szemetet, ha azt más módon nem lehet hasznosítani. Törekednünk kell arra, hogy az energetikai felhasználás során a hagyományos égetéses eljárás mellett nagyobb szerepet biztosítsunk a növényi- és állati eredetű hulladékokból előállítható biogáznak is".





A szocialista delegációvezető plenáris felszólalásában kihangsúlyozta, hogy a "biogáz-előállítás környezetvédelmi és energetikai szempontból is a leghatékonyabb eljárások közé tartozik, de a technológia ma még rendkívül drága. Ahogy a 2007-ben az Európai Parlament által elfogadott és általam írott biogázról szóló jelentés is megfogalmazta, továbbra is kérem az Európai Bizottságot, hogy kiemelten támogassa a biogázprojektek megvalósítását az unió tagállamaiban".



"A mezőgazdasági termelés és az erdőgazdálkodás természetes velejárója a biohulladék-képződés. Ez által nemcsak a talaj termőképessége, de vízmegtartó, és szén-dioxid-megkötő képessége is növelhető, miközben mérsékeljük a műtrágya-használatot. A biohulladék minimum 30%-a komposztálható, amely jelentősen javítaná a mezőgazdasági termelés hatékonyságát" - mondta el lezárásképpen Tabajdi Csaba.

 

Forrás: MSZPEP

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 22. 16:26