2024. július 23. kedd Lenke

Filléres gabonatárolók

Agro Napló
A termények tárolásával küszködő gazdák gondjait oldhatja meg egy Magyarországon egyedülálló tárolórendszer. A kör alakú, fóliával takarható fémszerkezetekben több mint 2 ezer tonna idei búzát tárolnak egy Vas megyei gazdaságban. A mobilraktár néhány óra alatt elkészíthető, engedélyeztetni sem kell. És ami a lényeg: tizedébe kerül, mint épített társai.

 

Már messziről látszanak az ezüstszínű kúpok egy Vas megyei mezőgazdasági telephelyen. A ponyvák alatt idén learatott búzát tárolnak. A tulajdonosok Kanadában bukkantak erre, az itthon még sehol nem használt mobil gabonatárolóra. Kettőt vásároltak, melyekben összesen 100 kamionnyi búzát tárolnak.



- A választásunk a tárolandó mennyiséghez igazodott. Körülbelül 2 ezer tonnányi gabonát szerettünk volna elraktározni, ezért választottuk ezt a két, egyenként 26 méteres átmérőjű kör alakú tárolót – mutatja dr. Pusztavámi Márton, a Karyon Kft. ügyvezető igazgatója. - Két elemet tettünk egymásra, tehát 60 + 60 centiméter magasságú a váza. Egy ilyen körbe papíron 1080 tonna búza fér, a méréseink szerint 1000 tonna.



A horganyzott lemezekből összecsavarozott fémvázból és a fedőfóliából álló tároló átmérője, illetve magassága tetszőlegesen növelhető, s akár 3600 tonna búza, árpa, napraforgó vagy kukorica tárolására alkalmas. A vasi gazdák 3 nap alatt szerelték össze, és töltötték fel búzával.



- A köröket szalagos betárolóval töltjük föl – magyarázza ifj. Pusztavámi Márton, a Pusztavámi Szövetkezet ügyvezető igazgatója. - A beérkező gépjárművek rátolatnak a garatra, rábillentik a terményt, amit a szalag 200 tonna/óra sebességgel elkezd betárolni. Egy 20 tonnás pótkocsi rakománya 6 perc alatt kerül a helyére.



A raktározott búza minőségét rendszeresen ellenőrzik a szakemberek. A mobilraktárhoz szellőztető- és hűtőrendszer is tartozik.



- Betárolás után a minőség megóvása a legfontosabb. Ezért a beépített hőmérővel naponta mérjük a hőmérsékletét. Ha szükséges, akkor hűtjük a gabonát az erre szolgáló ventillátorral.



A vasi gazdák egyelőre elégedettek a július közepén felállított kúpokkal. A szorosan lezárt ponyva alá nem esik be az eső, és az állatok sem tudnak a gabonához férkőzni. Ráadásul sokkal olcsóbb, mint például a szomszédjában álló hagyományos raktárépület.



- Az öt ezer tonnás tárolónk közel 200 millió forintba került – mutat a létesítményre ifj. Pusztavámi Márton. - Ráadásul nagyon hosszú engedélyeztetési eljáráson ment keresztül, és sok karbantartást igényel majd. Igaz, hosszabb távra tervezhető. Amennyiben még további termény tárolására lesz szükségesség, akkor biztos, hogy ezeket a köröket fogjuk választani, mert tizedrészébe kerül, mint a hagyományos és engedélyeztetni sem kell, ráadásul bárhol felállítható.





Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 22. 16:26