2024. július 23. kedd Lenke

Takarmánygondok Borsodban

Agro Napló
Már most gondban vannak a Borsod megyei állattartók. Télire biztosan nem lesz meg a jószágoknak a kellő takarmánymennyiség. Az özönvíz a szántóknak, a réteknek és a legelőknek egyaránt sokat ártott.

 

A látszat csalóka. Igaz, az általunk fölkeresett területen rengeteg bála látható, ám nem ez a jellemző Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Még olyan területek is víz alá kerültek, ahol korábban sosem jelentett veszélyt az árvíz. A kesznyéteni tájvédelmi körzet földjeire tízmillió köbméter vizet kellett ráereszteni, miután a hatalmasra duzzadt Takta-folyó már a falvakat veszélyeztette. A fő problémát az jelentette, hogy a környező településeken felbomlott a korábbi évtizedekben megszokott művelési mód.



- Voltak úgynevezett alsóhatári és felsőhatári rétek, legelők. Az alsóhatárban annyira mélyen fekvő területek voltak, hogy amikor áradt a Sajó vagy a Tisza, ezeket ellepte a víz. Ilyenkor a gazdák felhúzódtak a felsőhatárba, ott legeltettek, ott próbálták a téli takarmányt megtermelni, begyűjteni – magyarázza Bodnár Mihály, a Dél-Borsodi Tájegység vezetője. - Most az a helyzet, hogy az alsóhatár természetvédelmi területként megmaradt a legeltető állattartóknak, a felsőhatárban viszont intenzív szántóföldi növénytermesztés folyik a korábbi legelők, kaszálók rovására is, mert azokat felszántották. Oda már nem menekülhetnek a gazdálkodók az alsó részeket ellepő vizek elől.



Így a legeltetés nem megoldott, másrészt télire nincs honnan begyűjteni a megfelelő mennyiségű takarmányt. A megyében vásárolni is alig lehet, messziről hozatni pedig költséges. A gazdálkodók bíznak az állami segítségnyújtásban, de elsősorban nem pénzre gondolnak. Erről győzköd a kesznyéteni Pécsi Józsefné gazdálkodó is..



- Számos gazda megmozdult, és segített, mert már se szálastakarmányunk, se abrakunk nem volt. Nagyon köszönjük nekik. De itt nem egy évnek a veszteségéről kell beszélni, hanem kettőéről. Mert így nem lesz szaporulat, nem lesz tej. Nem kell nekünk guruló forintokban fizetni, nem akarunk mi koldulni. A kárt szenvedett területért szénát kérnénk.



Szükség lesz tehát segítségre. A gazdák addig is próbálják minden lehetséges területről begyűjteni a takarmányt. Ezt csinálja a tiszadobi Horgoló tanyán Nagy Gyula is.



- Jelenleg ahol nem áll a víz, nem pusztult ki a fű, ott legeltetünk és kaszálunk. Az még rejtély, hogy honnan szerezzük be a téli takarmányt.





Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 22. 16:26