2024. július 23. kedd Lenke

A ZOONÓZIS NAPJA, A géntechnológiától a trichinellosis-ig

Agro Napló
A Világtalálkozó keretében a Magyar Zoonózis Társaság tartja éves rendezvényét. Előadások hangzanak el az emberi egészséget közvetlenül is érintő témákról − közöttük sok olyanról, amelyről a nagyközönség még igen keveset tud.

 

A mintegy 400 tagú Társaság hagyományosan a szakma egy-egy nagy képviselőjéről nevezi el találkozóit. A mostani a Szent-Iványi − Binder Nap: Szent-Iványi Tamás állatorvos akadémikus az Állatorvos-tudományi Egyetem tanszékvezető tanára volt; Binder László orvosprofesszort pedig a magyar infektológia megteremtőjének tartják.

A közgyűlést Dr. Tuboly Sándor professzor, a Társaság elnöke és Dr. Korzenszky Emőd, a Társaság főtitkára nyitotta meg. Üdvözölte a közgyűlést Dr. Mikola István, a Társaság alapító elnöke is.



Dr. Dudits Dénes professzor a géntechnológia és az élelmiszer-biztonság összefüggéseiről beszélt. Előadásából kiderült, hogy lényegesen több mesterséges genetikai módosulás létezik a mindennapjainkban, mint arról a közvélemény tudomást venne − lényegében ilyenek a nemesített növények is.



Dr. Tuboly Sándor professzor a prionok szerepét taglalta előadásában − lényegében a köznyelvben „kergemarha-kór” néven ismert betegségről volt szó.



Előadást tartott a Fenntartható Élelmiszerlánc Világtalálkozót szervező Foodlawment Egyesület elnöke, Dr. Búza László főállatorvos is. Témája a trichinellózis nevű betegség volt − az oka egy élősködő féreg. A betegség hazánkban is megjelent és déli irányból terjed Magyarországon.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 22. 16:26