2024. július 23. kedd Lenke

A hisztériakeltés növeli a takarmányárakat

Agro Napló
Ha emelkednek a takarmányárak, akkor a hús, például a baromfihús ára is emelkedik. De nem mindegy, hány százalékkal, és bizonytalan, hogy a piac hogyan fogadja ezt az emelést. Egy rábapatonai vállalkozó szerint azonban itt csak hisztériakeltés folyik, méghozzá a gabonaipari lobby részéről. De ez a zavarkeltés elég ahhoz, hogy mindenki aggódva figyelje mind a takarmány-, mind a húspiacot.

 

Stoller Csaba gazdálkodó rábapatonai gazdaságában évente 270 ezer darab vágócsirke nevelkedik. Az idei előállítás önköltségét azonban még megsaccolni sem tudja, hiszen az elmúlt hetekben folyamatosan drágult a takarmány ára. „Ez nagy költségnövekedést jelent, aminek nincs megfelelő ellensúlya az árbevételezésre, mert a felvásárló vállalatok nem növelték a felvásárlási árakat” – mondta el Stoller Csaba.



„Továbbiakban ismereteim szerint, még 4-6 %-os keveréktakarmány áremelkedés várható, ami az alapanyagokra hivatkozik. Most várjuk, hogy az ellensúlyozásra milyen mértékű felvásárlási áremelés lép be, mert itt legalább 6 %-ot ellensúlyozandó, 5-10 Ft közötti kilogrammonkénti felvásárlási árnövekedésre lenne szükség” – vallja a gazda.



Az állattartó költségei akár a 30%-ot is elérhetik, ami további árnövekedést generál. Az értékes húsrészeknek 1200-1600 Ft-os árat kellene elérni, hogy a termelőknek ebből jusson annyi pénz, hogy fenntartható legyen a termelés. Stoller Csaba 23 éve önálló gazdaként foglalkozik broilercsirke-neveléssel. 3 x 900 négyzetméter alapterületű, automatikus szellőző-, etető- és itató-berendezéssel felszerelt istállókban. Folyamatosan fejlesztette fel gazdaságát, de – mint mondja – ilyen önköltségi mutatók mellett leértékelődik az eszközállománya. „Jelen pillanatban, jelen árakon egy minimális nyereség marad, viszont ha ebbe egy kis takarmány-emelés belép, az azonnal letörli az egészet, és hogyha százalékosan, a kettő helyett – mert 1,5-öt, 2-t emelkedett – még tovább megy 6%-ra, abból azt mondjuk, a további 4 már veszteség.”



Stoller Csaba gazdaságában nem a mikotoxikózissal van a baj, és nem is azzal, hogy kevesebb termett az idén, mert ezek ellenére még mindig biztosított az ország kenyérgabona-és takarmányszükséglete.



„Várható normális és jó kukoricatermés, még a vízellátott területeknek a kiesésével is, az igaz, hogy 2-3 hetet csúszik, de várhatóan, ez azt jelenti, hogy biztosított. Ami nem biztosított, az az, hogy az olajmaffiából kivonult tőke átvonult a gabonakereskedelembe, és olyan felelőtlen magatartással, ami egyszerűen követhetetlen, amit az adózási szabályaink is elősegítenek, se az uniós nem fogja meg, se a magyar, hogy 25% áfáért lehet utaztatni a gabonát. Így egy piacot, egy gazdaságot fel lehet borítani, évtizedekre tönkre lehet tenni.”







Forrás:Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 22. 16:26