2024. július 23. kedd Lenke

A Csabagyöngye genetikai érték

Agro Napló
Mézédes, illatos, és nemcsak a méheket vonzza, hanem a vevőket is, például a finom Csabagyöngye szőlő. Már javában szedik az első csemegeszőlő fajtákat, így azután nemcsak a külföldiek közül válogathat a vevő, hanem a hazaiak közül is.

 

Gyermekkori emlékeimben a Csabagyöngye volt az első szőlő, mindig nagyon vártuk, hogy megérjen és ehessük.



- A Csabagyöngye innen, Katonatelepről, a Matthiasz-telepről származik – mutat körbe dr. Hajdu Edit, a kecskeméti Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet főmunkatársa. - Igaz, a keletkezésével kapcsolatban szakmai viták vannak. Mi úgy tudtuk és úgy tudjuk, hogy a Csabagyöngyét a Bronnerstraube és a Muscat Ottonel fajtákból nemesítette Matthiasz János, és minden bizonnyal a hibrid magvakat megkapta a békéscsabai vaskereskedő, Stark Adolf. Ezekből a hibrid magokból ő nevelte fel a növényeket, és ő szelektálta ki, s talán logikus is, hogy a Csabagyöngye Békéscsabának a gyöngye.





- Itt, a kutatóintézetben azért próbálják menteni, ugye?



- Természetesen, mert ez egy génforrás a további nemesítési munkához, és sok nemesítő felhasználta a koraiság átörökítésére. A csemegeszőlőknél ugyanis fontos, hogy nagyfürtű, nagybogyójú legyen a fajta, amellett korán érjen. Egy korán érő fajta mindig különlegesség, mindig favorit a piacon. A Csabagyöngye ilyen. Például a Szőlőskertek Királynőjének is egyik fajtája a Csabagyöngye. Az Irsai Olivérben is, amit Kocsis Pál nemesített, génanyagként szerepel. Tehát nagyon nagy érték, sőt mondhatom, óriási érték a koraisága, és az, hogy amellett muskotályos, finom ízű.



- Amin megdöbbentem, hogy ma már borszőlőként tartják számon.



- A Csabagyöngye kettős hasznosítású, csemegeszőlőnek és bornak is jó. Finom, nagyon kellemes, korán elkészíthető bort ad, ezért a Csabagyöngyét a borszőlő-fajtákhoz sorolták. Tehát akinek kedve van, telepítheti borkészítés céljára is. Ezen a telepen, a nemesítési programon belül az egyik feladat volt a csemegeszőlő-fajták nemesítése. Ez két ágon futott. Az egyik az eurázsiai fajták nemesítése, tehát a hagyományos európai fajták keresztezéséből készülő hibridek. A másik célunk, a peronoszpórának, lisztharmatnak, botritisznek ellenálló, azaz rezisztens fajták nemesítése. Az utóbbiakat jóval kevesebbszer kell permetezni, ennek következtében sokkal kevesebb szermaradvány marad a friss szőlőn, és nem mérgezzük magunkat. Óriási értékek ezek a fajták, amelyekkel a Kertészeti Egyetemen is foglalkoznak, tehát ők is hozzájárultak a kollekcióhoz.







Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 22. 16:26