2024. július 23. kedd Lenke

VÉGET ÉRT AZ ÉV LEGNAGYOBB ÉLELMISZERIPARI ESEMÉNYE

Agro Napló
109 szerző előadása élőben és videokonferencián − Bemutatkozott a „magyar emu” − Jövőre a tej és a tejtermékek következnek − Élelmiszer-bajnokok országszerte

 

Budapest, 2010. augusztus 22. − Ma befejeződött az I. Fenntartható Élelmiszerlánc Világtalálkozó a budai Várban. A hatnapos rendezvény keretében tartották meg a X. jubileumi Húshigiéniai és Húsvizsgálati Világkongresszust, valamint a Magyar Zoonológiai Társaság éves közgyűlését. A Világtalálkozót, s a mellette rendezett Hajráhazai! Fórumot és Piacot meglátogatta Schmittné Makray Katalin, a köztársasági elnök felesége is. A záró Gálavacsorán kiosztották azokat a díjakat, amelyeket a Várban, az 5 vidéki helyszínen, valamint Sepsiszentgyörgyön megtartott hús-bajnokságok legjobbjai nyertek.



A Világtalálkozón 33 ország 64 intézményéből 109 szerző előadásait ismerhette meg a hallgatóság. A jelenlévőkön kívül videokonferencián mintegy 300 magyar és külföldi pontról kísérhették figyelemmel az előadásokat.



A konferencia-sorozatot lezáró beszédeket Dr. Gyaraky Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszer-feldolgozási főosztályának vezetője, és Dr. Búza László megyei főállatorvos, a szervező Foodlawment Egyesület elnöke tartotta.

Az első világtalálkozó zárása egyben a második találkozónak az indítója volt − ez jövőre a tejjel és tejtermékekkel foglalkozik majd.



A fenntarthatóság gondolatát hivatott szolgálni a Budapesti Charta, amelynek első szövegtervezetét a Világtalálkozó záró napján vitatták meg. Olyan sok érdemi hozzászólás érkezett írásban, valamint a helyszínen, hogy a résztvevők elhatározták: héttagú nemzetközi bizottságot alakítanak a végleges szöveg kialakítására. A Budapesti Chartát így 2011-ben terjeszti a bizottság a tervezett II. Fenntartható Élelmiszerlánc Világtalálkozó résztvevői elé.



Vendégek



A konferenciát és a Hajráhazai! Fórumot és Piacot meglátogatta Schmittné Makray Katalin, a köztársasági elnök felesége. A látogatás végén a következőket mondta: „Nagyon fontosnak tartom, hogy hazánk adhat otthont a Fenntartható Élelmiszerlánc Világtalálkozójának, amelynek középpontjában idén a hús, jövőre a tejtermékek, két év múlva pedig a zöldség és gyümölcs áll. A jó minőségű, magyar termékek népszerűsítése mindig is szívügyem volt. Örömmel látom, hogy a Hajráhazai! Piacon mindenki megismerkedhet a kiváló hazai húsételek legjavával.”



Előadóként vett részt a konferencián Dr. Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, országos főállatorvos, és Dr. Bognár Lajos helyettes államtitkár. Látogatást tett V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára is.



Megismerkedett a Világtalálkozó munkájával Dr. Birinyi József, az Országgyűlés Hungarikum munkabizottságának elnöke; valamint Dr. Koncz Ferenc, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés alelnöke, a fenntartható fejlődés szakbizottságának tagja.

 



Hajráhazai! − a Várban és vidéken



A szakmai közönségen kívül a fogyasztók is részesei lehettek az eseménysorozatnak. A budai Hilton szálló Dominikánus udvarában nyílt meg a Hajráhazai! Fórum, ahol hírességek és mesterszakácsok adtak tanácsokat a látogatóknak a megfelelő étel kiválasztásáról, és elkészítéséről. A Magyar Kultúra Házában pedig a Hajráhazai! Piacon kóstolni és vásárolni lehetett a legkiválóbb magyar élelmiszerekből − de meg lehetett ízlelni még a magyarországi gazdaságokban nevelkedett emuk húsát is.



A Világtalálkozóhoz kapcsolódóan vidéki városban élelmiszer-bemutatók és -bajnokságok gazdagították az ünnep programját. Szegeden a vadételek, vadkülönlegességek bajnokságát rendezték meg. Mezőkövesden a szalonna, tepertő, zsírok, Alsózsolcán a felvágottak és vörös áruk, Szigetváron a disznósajtok, kenőmájasok, Hortobágyon a halak és halkészítmények, valamint a marhahúsok és húskészítmények, az erdélyi Sepsiszentgyörgyön a birkahúsok és a birkahúsból készült ételek keltek versenyre. A nyertesek az augusztus 21-i gálarendezvényen, Budapesten vehették át az oklevelüket. A kerámia „bajnoki érmek” Kovács Gábor sárospataki kerámiaművész munkái.





A fenntartható élelmiszerlánc alapgondolata, hogy a „talajművelés − növénytermesztés − állattenyésztés − húsfeldolgozás − ételkészítés − hulladékkezelés” lánc akkor biztonságos a jövő számára is, ha minden elemét környezettudatosan, a többi elemmel harmonikusan összehangolva működtetik. Hazánk a gondolat egyik úttörője: itt hozták meg az első olyan európai élelmiszerlánc törvényt, amely már a fenntarthatóság szempontjait is tartalmazza.



A Foodlawment Egyesületet 2008-ban alapították. Célja, hogy segítse és támogassa az élelmiszerlánc minden pontját: a termelőt, a feldolgozót, az áru terítésével, értékesítésével és az élelmiszerlánc melléktermékek megsemmisítésével foglalkozó összes vállalkozást, magánszemélyt, hivatalt, kutatót, oktatót és nem utolsósorban a fogyasztót, akiért a lánc összes résztvevője dolgozik.

 

 




Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 22. 16:26