Nem megtermelni, hanem megvédeni nehéz a dinnyét

Agro Napló
A parasztembernek mindig keményen meg kellett dolgoznia azért, hogy szép legyen a termés. S ha az időjárás közbeszólt, azt még elviselte. A dinnyetermesztők azt mondják, sokszor még a felfogadott őrt is megtámadják a tolvajok, s az örökös védekezést már nem lehet bírni. Szerintük nem marad más hátra számukra, minthogy abbahagyják a dinnyével való foglalatoskodást.

 

Az egész napi munka után jólesne az esti pihenés a dinnyetermesztőknek, akik ahelyett, hogy a sorozatos időjárás okozta károk javítása után végre megnyugodnának, újabb akadályba ütköznek. „A lopások nagyobb problémát jelentenek, mint maga az ültetés, és az egyéb munkák. Már akkor megjelennek a tolvajok, mikor még zöld a dinnye, levagdalják, látják, hogy nem jó, otthagyják és egy pár nap múlva újra jelentkeznek” – meséli Papp Tóth János hejőszalontai dinnyetermesztő.



Slakta Gyula, hevesi dinnyetermesztőnek is óriási problémát okoznak a tolvajok. „Értékesítésre nem kell annyi energiát fordítani, mint a dinnye őrzésére. Igazából a nagyobb gondot nem az jelenti, amit elvisznek, hanem amit maguk után hagynak. Jelentős károk ezek, ami morálisan bántja a termelőt. Engem kifejezetten” – meséli csalódottan.



Nem egyszer fordult már elő, hogy a termesztők több mázsa dinnyét adományoztak a rászorulóknak, és most is szívesen adnának. Azt azonban nem lehet feldolgozni, hogy a tolvajok tönkreteszik a termést. Sőt, gázpisztolyra kell engedélyt kérniük, hogy valamennyire biztonságban érezzék magukat. Papp Tóth János szerint volt olyan alkalom, amikor megtámadták az őrét, aki hozzá futott segítséget kérni. „Valamikor úgy tanultam, hogy a magántulajdon szent és sérthetetlen, de ezeknél az embereknél ez nem divat. A védekezésem az lesz, hogy abbahagyom a termelést” – mondta el.

Slakta Gyula is hasonlóképpen vélekedik a védekezésről. Megfordult a fejében, hogy a 12 év alatt felépített családi gazdálkodást itt kell hagynia. „Valószínű, hogy nem fogunk kertészkedni, amit nagyon sajnálnék, mert nagyon szeretem csinálni, és úgy tűnik, hogy néha sikeres is vagyok benne. De ezek a dolgok sajnos elgondolkodtatják az embert. Bele kell gondolni abba, hogy egy 15 órás műszakot végigdolgozik az ember, és utána az éjszakája meg azzal telik, hogy a betolakodókkal harcol.”



Ez tehát a mai helyzet. Nappal kőkemény munka a minél szebb termésért, éjjel pedig védekezés a tolvajok ellen, akik tönkretehetik akár egy élet munkáját is.





Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 22. 16:26