Átlagos termést várnak Kínában az idén

Agro Napló
Kína jelentősebb visszaesés elé néz a gabonatermés tekintetében, de még így is 500 millió tonna körüli termés várható. Sajnos az időjárási viszontagságoknak köszönhetően az idei termés nagy valószínűséggel alatta marad a tavalyinak – mondta el a China Daily-nek Zhai Huqu, a Kínai Agrárakadémia elnöke. „Nehéz megjósolni, hogy országos szinten mennyi lesz a termés, de az ősz az év eddigi időszakához képest szép reményekkel kecsegtet”- mondta Zhai.

 

Xu Xiaoming, az Államtanács Fejlesztési és Kutatóközpontjának szakértője szintén azon a véleményen van, hogy a gabonatermés el fogja érni az 500 millió tonnát. Tavaly rekordtermést arattak, a betakarított gabona mennyisége 531 millió tonna volt a Nemzeti Statisztikai Hivatal jelentése szerint, de a nyári gabonatermés már 0,3%-os visszaesést mutat, ez az idén 123,1 millió tonna volt. Az őszi termésben is lehet némi visszaesés, de az éves termésben jelentős visszaesésre nem számítunk – mondta Xu. A visszaesésnek természeti okai vannak, gondoljunk csak a természeti katasztrófákra Dél- és Észak-kelet Kínában.

Az őszi aratás adja a kukorica és a rizstermés 70-80%-át Kínában. Xu szerint a rizsben különösen az „Indica” fajtát viselték meg az időjárás viszontagságai, ennél a fajtánál lehet jelentősebb terméscsökkenésre számítani. (A fajtát rizstészta és rizsbor előállítására használják.) Szintén visszaesés várható a „Japonicá”-nál, de a mértékét nehéz megjósolni, csakúgy mint a kukorica termést, melyek aratása szeptember október hónapokban történik majd.

A természeti csapások hatását azonban valamelyest ellensúlyozta, hogy növekedtek a gabonatermesztésbe bevont területek.

A kormány közben felszólította az illetékes hatóságokat, hogy minden eszközzel segítsék a farmereket, beleértve a fólia és növényvédő szer ellátást is. Míg a nyári betakarítás eredménye elmaradt a tavalyitól, addig növekedett a búza termelése. Kína jelenleg önellátó a kenyérgabonából, így nem is érintette a globális áremelkedés – mondta Zhai.

Kína még az év első felében importált 845 ezer tonna búzát, ám ez jelentéktelen mennyiség a hazai 110 millió tonnás termeléshez képest, nem beszélve arról, hogy ekkor a búza ára még alacsony volt.

Kínában a legnagyobb termelés kukoricából van, melynek 90%-át állati takarmányozásra fordítják, 5%-át az ipar hasznosítja (etanol, alkohol), míg 5% megy emberi fogyasztásra. Ebből is kitűnik, hogy az import nem befolyásolja a biztonságos élelmiszer ellátást.

A globális gabona áremelkedés folytatódni fog, és Kínának is egyre gyakrabban kell szembenéznie a klímaváltozás okozta kihívásokkal, ezért a biztonságos élelmiszer ellátás érdekében fejleszteni kell az agrártechnológiát, új fajokat kell kinemesíteni, melyek jobban ellenállnak az aszálynak – mondta Wang Ren, a Consultative Group on International Agricultural Research elnöke. 





Bíró István

Forrás: VM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 22. 16:26