Kínai lépések a gabonaellátás biztosítására

Agro Napló
Az Állami Fejlesztési és Reformbizottság (National Development and Reform Commission- NDRC) – mely Kína legfőbb gazdaságtervező hivatala- vezetője, Zhang Ping miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján mondta el, hogy a kínai gabonatermelési kapacitást 2020-ra 550 millió tonnára kell növelni a jelenlegi 531 millió tonnáról. Ehhez meg kell alkotni a biztonságos gabonaellátás törvényi hátterét, így lehet csak garantálni, hogy Kínában a gabonaellátás nem fog akadozni.

 



A biztonságos gabonaellátás megteremtése érdekében fejleszteni kell az infrastruktúrát, különösen az öntözőrendszerek kiépítését, új, produktívabb fajtákat kell nemesíteni, és alkalmazni kell a legújabb mezőgazdasági technológiákat.



A szakértők 2020-ra Kína gabonaszükségletét 572,5 millió tonnára becsülik, így az önellátási mutató 95%-os megvalósításához 540 millió tonna gabona megtermelésére lenne szükség. Zhang hozzátette, hogy az NDRC más, a biztonságos élelmiszerellátásban érdekelt állami hivatallal karöltve már dolgozik a törvénytervezeten. Zhang szerint szükség van egy elsődleges vészhelyzeti reakciós rendszer létrehozására a biztonságos gabonaellátás területén, melyhez erősíteni kell a gabonatermelést, a raktározást a szállítást és az elosztó rendszert is.





Bíró István



Forrás: VM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 22. 16:26