Vendégváró ökofarm

Agro Napló
Kezdetben egy kertészeti újságból gyűjtötte a biogazdálkodási tippeket a hódmezővásárhelyi Héjja Kálmán, aki családja segítségével ma már egy ökofarmot vezet. A kútvölgyi birtokon nemcsak növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkoznak, hanem turizmussal és oktatással is. Még madármúzeumot is létesítettek.

 

Héjja Kálmán, a szülőktől örökölt tanyán 12 évvel ezelőtt kezdett biogazdálkodni. Először csak a kert volt, zöldségekkel, gyümölcsökkel. Szép lassan fejlesztette a kis birtokot 20 hektár fölé. Igazi családi gazdaság az övé, hiszen az időközben felnőtt gyerekei is kiveszik részüket a munkából. Ma már állatokat is tartanak és méhészkednek. De kiderült, mindez nem elég, nyitni kell más irányba is.



- A gyerekeink kapcsán sok-sok diákcsoportot is vendégül láttunk, akkor fedeztek fel bennünket, mint turizmusra alkalmas helyet. Azóta az ökoturizmust tudatosan fejlesztjük. Építettünk egy madárkiállításnak való helyet is, amire a pénzt Leader-pályázattal nyertük.

Héjjáék komolyan gondolták, hogy a hozzájuk látogatók testközelből ismerhessék meg a természetet. Gyöngybagoly, gémek, fekete gólya, bölömbika gubbaszt a stilizált környezetben. Persze nem a múzeumból akarnak megélni.





A gazdasági válságot a biozók is megérzik. Mindenesetre a terményeket ma is el lehet adni, mert a tudatos vásárlóknak – kismamáknak, a szoptató anyukáknak, allergiás betegséggel küszködőknek stb. - fontos, hogy szermaradvány-mentes terméket fogyasszanak. Ilyen csoporttal is találkoztunk a tanyán. Mint Tokodiné Kun Zsuzsannától, az Ételallergia Regionális Közhasznú Egyesület elnökétől megtudtuk ételallergiás gyerekek és szüleik számára szerveztek életmódtábort.



- Arra gondoltunk, hogy a gyerekekkel megismertetünk egy ilyen ökofarmot. Nem csak a terményeket mutatjuk meg nekik, hanem az itt használt hagyományos eszközöket, s természetesen a napi munkamenetet, életformát is.



De nemcsak az allergiás gyerekek élvezik a tanyán töltött időt.



- Folyamatosan bővítettük a gazdálkodásunkat és a turizmust. Ennek eredménye, hogy immár a diákok gyakorlati oktatóhelyeként is szerepelünk, és általános iskolásokat éppen úgy fogadunk, mint főiskolásokat – mondta befejezésként Héjja Kálmán.



Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 22. 16:26