A Coldiretti Oscar Green 2010-es pályázatának eredményei

Agro Napló
Idén már negyedik alkalommal rendezte meg a Coldiretti, az egyik legnagyobb olasz agrár-érdekvédelmi szervezet, a mezőgazdaságban megvalósított innovációért odaítélhető díj pályázatát. A fiatal gazdák/vállalkozók számára kiírt pályázat az „Oscar Green” nevet viseli. A díj átadási ceremóniáján a nyerteseket Giancarlo Galan, agrárpolitikai, élelmiszeripari és erdészeti miniszter, Sergio Marini a Coldiretti elnöke és Enrico Letta, a Pd (Demokratapárt) elnök-helyettese díjazták.

 

A díj célja a tiszta olasz mezőgazdaság kialakításáért, innovatív módon a fogyasztók igényeinek kielégítéséért és a piaci versenyképességért nap mint nap dolgozó vállalkozások elismerése. Ennek a célkitűzésnek nem csupán az olasz mezőgazdaságban, hanem az egész országban képviselt kiemelkedő értékét bizonyítja az a tény is, hogy a Köztársasági Elnök már második éve vállalja a Coldiretti Fiatal Vállalkozói szekciója kezdeményezésének védnökségét. (A tavalyi eredményekrőlitt olvashat) Az idei újdonság az volt, hogy tartományi szinten is meghirdették a pályázatot.



A döntéshozatal a Coldiretti és külső szakértőkből álló zsűri számára óriási feladatot jelent a résztvevők nagy száma és magas színvonala miatt. Összesen 18-an (kategóriánként 3-3 vállalkozás) jutott döntőbe és végül hatan nyertek a hat különböző meghirdetett kategóriában a következő újításokért:



1. „Vállalkozási stílus és kultúra”: A díjat egy szicíliai (Caltanisetta) gazdaság nyerte. A bio gazdaságában több mint 200 máltai kecskét tartanak. Az állatokat csak bio növényi takarmánnyal etetik és az állat jóllétet maximálisan szem előtt tartó módszereket alkalmaznak. Részben a sertéshúst nem fogyasztó muzulmán közösségek igényeit is figyelembe véve, a gazdaságban kecskekolbászt gyártanak, mely kiegészíti a kecsketej, és az abból készített, számos díjat nyert joghurt termelését. (http://www.aziendacammarata.it/home.html )



2. „Helyi fejlesztés”: a Torino megyei Chivasso-ban (Piemonte tartomány) található gazdaság az első olyan gazdaság Olaszországban, melyben egész évben agri-óvi működik, nyaranta pedig nyári táborokat szerveznek 1-11 éves gyerekek számára. A gyerekek azon túl, hogy a szabadban a földeken és az állatokkal játszanak, játékokat készítenek, szavalni-szerepelni tanulnak és a gazdaság által termelt termékekből sütnek-főznek. Mindezt természetesen képzett személyzet felügyelete és vezetése mellett. (http://www.lapiemontesina.it/ )



3. „Energiatakarékosság a jövőért”: A díjat a Brescia megyei Travagliato városka (Lombardia tartomány) biomasszából nyert energiával biztosított távfűtési rendszerének kidolgozásáért adták át. Az ötlet egy gyors növésű, erre célra a környékben termelt növényből mikrogenerátoros berendezésen alapul. A rendszer gőzt termel, melyet a városka területrendezési tervével kompatibilis távfűtési hálózatba vezetnek. (http://www.energiafutura.it/site/  )



4. „Országexport”: Egy dán hölgy nyerte ezt a díjat a Liguria tartománybeli „Cinque Terre” (szó szerint „Öt vidék”, azaz öt halászfalu együttes neve) vidékén azzal, hogy elhagyott és erózió veszélyes régi szőlő ültetvényeket környezetkímélő termelési módszerek alkalmazásával újrahasznosította. A vállalkozó, a teraszos kiképzésű területen több kilométer hosszú kőfalat restaurált, míg egy régi épületben pincét és a megtermelt bor eladására alkalmas helyiséget alakított ki. (Azienda Agricola Cheo di Bertram Lise Charlotte - Vernazza (La Spezia)



5. „A vidék a barátunk”: Egy Salerno megyei (Campania tartomány) zöldség-gyümölcstermelő csoport nyerte a díjat, melynek küldetése, hogy kizárólag a rendkívül jó minőségű termékeket viszi piacra. Az élelmiszerbiztonság mellett, különleges figyelmet fordítanak a termelési környezet védelmének biztosítására. A vállalkozás termelési folyamatában a minőséget az biztosítja, hogy a termelés/feldolgozás valamennyi fázisát egy-egy a csoporthoz tartozó gazdaság végzi. A csoporthoz tartozó kémiai és agronómiai kutató laboratórium felügyeli a termelési folyamatokat, valamint a vizek és a talaj minőségét. (http://www.ideanatura.com/default/ )



6. „Az ágazaton túl”: A Piacenza megyei (Emilia-Romagna tartomány) „Bio Piace” konzorciumot kb. 50 öko-vállalkozás alkotja, melyek közt a mezőgazdaság különböző szereplői megtalálhatóak: van köztük tejtermelő, illetve hústermelő állattenyészet, sertéseket szabadon tartó kisméretű tenyészet, méhészet, tejpalackozó és sajtüzem, zöldség-gyümölcstermelő gazdaság és szőlészet-borászat. A konzorcium a helyi tipikus termékek igen nagy skáláját kínálja a fogyasztóknak, mint pl. liszt, gabonafélék, száraztészta, bio grana padano, friss tej, tehén-, juh- és kecske sajtok, felvágottak, méz, lekvárok, paradicsompüré, zöldség-gyümölcs és bor. (http://www.consorziobiopiace.it/ita/home.asp )





Dr Hamar Balázs

 

Forrás: VM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 22. 16:26