Az év fiatal borásza ismét bizonyított

Agro Napló
Bolyki János fokról fokra szeret előrehaladni. Ennek következtében rövid időn belül kétszer hívta fel magára a figyelmet. Tavaly ő volt az esztendő fiatal borásza, nemrég pedig az év egri borásza címmel ismerték el munkáját.

 

Petőfi Sándor írta Arany Jánoshoz, hogy „más csak levelenként kapja a borostyánt, neked egész koszorút kellene adni”. Egerben van egy fiatalember, aki elkezdte gyűjteni a koszorúra való borostyánleveleket. Egy borász, aki két rangos díjat is kapott az idén.



- Az év elején kaptam egy közönségdíjat, ha lehet annak nevezni, az év országos ifjú borásza díjat. Egy hónappal ezelőtt pedig itt, Egerben a szakma jutalmazott az év egri bortermelője díjjal – mondja mintegy bemutatkozásként Bolykí János.



- Mi a következő cél?



- Meglovagolni a 2010-es évjáratot, vagyis nagyon gondos munkával a legjobb alapanyagot megtermelni a szőlőben, és azt szüretelni.



- Sztárborásznak tartja magát?



- Nem, és nem is szeretem azt a kifejezést. Én szeretnék háttérben maradni, keveset szerepelni, s inkább a boraimon keresztül akarom a pincészetet megismertetni a fogyasztókkal. Eleinte - 1998-tól 2003-ig - csak szőlőt termesztettem, aztán 2008-ig bort készítettem, tehát minden munkaműveletet elsajátítottam. Ez hasznos volt, mert így nem csak azt tudom, hogy mit lehet elvárni azoktól, akik a szőlőben, vagy a pincében dolgoznak, hanem azt is, hogy mit lehet kihozni abból az alapanyagból, amit szüretelünk. Mindig vannak új dolgok, mindig vannak meglepetések, de amik már mostanában érnek meglepetések, azokra sokszor a többi borász sem tud választ adni.



- Sok ember kísérletezik, kóstolgat, és mégsem ér el ilyen eredményeket. Önnél mi az a plusz, ami idevezetett?



- Két dolog. Az egyik talán az, amit már elmondtam, hogy benne van a veríték, és az a sokszor kínkeserves munka, amit a szőlőben, a pincében végeztem. A másik pedig az, hogy itt, Egerben olyan adottságokkal bírunk fekvésben, talajban, mikroklímákban, amivel máshol nem találkozhatunk. Ráadásul annyira változatos a fajtáknak, a területeknek köszönhetően, hogy itt akár nagyon jó fehér, akár kiváló vörösborokat készíthetünk. Ez lehetőséget ad ahhoz - remélem nem sok idő kell már hozzá -, hogy ne csak Magyarországon legyen ismert az Egri Borvidék, hanem a világ más országaiban is.



Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 22. 16:26