Hiánycikk lehet a juhsajt Romániában

Agro Napló
A szeszélyes időjárás, a gyakori betegségek, a támogatások elmaradása. Csupán néhány ok azok közül, amelyek miatt csaknem felére esett vissza a juhtejtermelés Romániában. A lakosság tehát várhatóan kevesebb, és valószínűleg drágább hagyományos juhtejtermékből válogathat majd.

 

Ha Szent György napja böjt idejére esik, akkor abban az évben kevés tejet adnak majd a juhok, tartja a néphiedelem, és ez idén beigazolódott Romániában. A tavalyi, juhonkénti 50 literes átlagos tejtermelés idén 30-ra csökkent, így szinte biztos, hogy télire hiánycikk lesz a román ételkülönlegességnek számító juhsajt.



Az aradi termelő, Podean Marina szerint nem lesz elég sajt sem, mert senki nem rakott el télire. Van, aki eladta a tejet, mások pedig nem fejtek, meghagyták inkább a bárányoknak . Ezért a termelők azt jósolják, hogy akár 25 százalékkal is drágulhat a juhsajt.



A sok eső miatt a betegségek is gyakoribbak – hallottuk Mitica Dobrota, lippai juhtenyésztőtől. Az ő farmján idén 20 százalékkal esett vissza a tejtermés. Naponta 1200 juhtól 300 liter tejet fej, és ebből mintegy 60 kilogramm juhtúrót készít, amit nagykereskedők vásárolnak fel.



- Tíz évvel ezelőtt elegendő volt a tavaszi és az őszi megelőző kezelés, most viszont szinte havonta kapnak védőoltást a juhok – mondja a gazda. - Ha erre nem figyelünk, könnyen megbetegszenek, köhögnek. Esős időben a különböző betegségek rögtön előjönnek, idén például nagy gondot jelentett a sántulás, és gyorsan szaporodtak a paraziták is.



A piaci kereslet is befolyásolja a sajtkészítést. Tavaly például annyi volt az olcsó külföldi tejtermék, hogy sok termelőnek a nyakán maradt a hagyományos sajt.



- Nagy mennyiségű, tejporból előállított túrót hoztak be külföldről, és ezt nagyon olcsón, kilóját 7 lejért árulták egy bukaresti raktárban. Annak ellenére, hogy kétes minőségű volt, az emberek mégis vásárolták, mert a válság miatt mindenki az olcsót kereste. Mi, ha 7 lejt kapunk kilójáért, még a termelési költségeket sem tudjuk fedezni.



Az élőállat eladása jövedelmezőbb, mint a tejfeldolgozás – véli a gazda. A bárányhús-kereslet Európa-szerte óriási, Románia pedig 1 milliárd euró értékben exportál bárányhúst.



- Külföldi kereskedők érdeklődnek a juhtej iránt is – állítja Branga Ion, a Juh- és Kecsketartók Körös-menti Miorita Egyesületének elnöke. - Például egy görög kereskedő több megyéből összegyűjti a tejet, Brassóba szállítja, ahol saját gyára van. Ott pasztörizálja, majd továbbviszi Görögországba, ahol feldolgozza, aztán Amerikába exportálja a túrót, a sajtot, s mindent, amit előállít.



A román-magyar határ mentén a gazdák többsége Magyarországra szállít. Az okot Nicolae Cioranu, az Arad megyei Juhtartók „Pastorul” Egyesületének elnöke indokolja.



- Magyarországon a tejtermelés sokkal alacsonyabb, így ott szükség van juhtejre. Ezért ott többet ajánlanak érte. Ezzel szemben nálunk, itt a környéken nincs is tejfeldolgozó gyár. Ebben az évben jelentkezett egy cég Kovászna megyéből, amely átveszi a tejet, de csak 2 lejt fizet érte.



Vagyis 130 forintot. A kecske- és juhtenyésztők nehezményezik azt is, hogy idén még nem kapták meg a támogatást a mezőgazdasági tárcától, ezért, a tervek szerint, szeptemberben utcára vonulnak.





Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 22. 16:26