Sebestyén Róbert lesz a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet elnöke

Agro Napló
Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szeptember 1-jével nevezi ki a megalakuló Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) új elnökét. Az agrártárca vezetője Sebestyén Róbertet sajtótájékoztatón mutatta be az újságíróknak.

 

Az NFA új elnöke a Gödöllői Egyetem Mezőgazdaságtudományi Karán végzett, később doktori fokozatot szerzett.2002-ben volt már a Magyar Nemzeti Földalap Közhasznú Társaság ügyvezető igazgatója. A közigazgatásban jártas, felsőfokon beszél angolul.



Fazekas Sándor miniszter azt várja az NFA új elnökétől, hogy működése alatt újra átlátható legyen a jelenleg kaotikus földvagyon nyilvántartás. A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet munkájának irányítása során felel többek között az NFA-ba tartozó vagyonelemek törvényes és hatékony hasznosításáért, a rövidesen felálló Birtokpolitikai Tanács döntéseinek végrehajtásáért.



Szeptember 1-jétől a Nemzeti Földalap visszakerül a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től a Vidékfejlesztési Minisztérium felügyelete alá, ahová korábban is tartozott. Így egy kézbe kerül az összes földdel kapcsolatos ügyintézés és a tárca hatékonyabban valósíthatja meg a kormány birtokpolitikai elképzeléseit.



Fazekas Sándor hangsúlyozta, hogy ettől az időponttól a Nemzeti Földalap lesz a földpiac főszereplője. A megalakuló NFA-hoz minden földeladásról szóló szerződést be kell küldeni. A szervezet dönt arról, hogy az állam él-e elővásárlási jogával. Nem cél valamennyi föld megvásárlása, a Nemzeti Földalap felállításával a földspekulációt és a zsebszerződések létrejöttét kívánja megakadályozni a kormány.



Az NFA-ba jelenleg 1,7-1,8 millió hektár terület tartozik, ez az ország teljes földterületének mintegy 18-19%-ka, az ország összes termőterületének pedig 21-23%-ka.







Egyelőre csak becsült adatok állnak rendelkezésre a terület nagyságáról. A Nemzeti Vagyonkezelőnek Zrt.-nek 60 nap múlva kell elkészítenie a végleges vagyonleltárt.



A birtokpolitikai célokról szólva a vidékfejlesztési miniszter kiemelte, hogy azok a korábban meghirdetett elveken nyugszanak. A kormány szeretné segíteni a családi gazdaságok megerősödését és örökölhető földbérleti jogot kíván adni a fiatal pároknak, ha vállalják, hogy letelepednek, gazdálkodnak és 2-3-gyereket felnevelnek.



A földek hasznosításának legfőbb szabálya lesz a nyilvános pályáztatás.



A Nemzeti Földalapban lévő nagy értékű (100 millió forint vagy 100 hektár feletti) területek hasznosításáról a Birtokpolitikai Tanács dönt.



Sebestyén Róbert, a szeptember elsejével megalakuló Nemzeti Földalapkezelő Szervezet új elnöke, a sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy 2002-ben már dolgozott a Nemzeti Földalapkezelő Kht.-nál. Később is tevékenykedett ezen a területen, egészen 2007-ig. Időközben pénzintézeteknél is megfordult, most is az egyik banktól hívták az NFA elnöki székébe.



A szakember türelmet kért az átmeneti időre, hiszen fel kell mérniük, hogy mekkora valójában az állami földterület nagysága. A szervezet munkatársainak rendbe kell tenniük a nyilvántartásokat, továbbá át kell tekinteniük a korábbi haszonbérleti szerződéseket is.



Sebestyén Róbert megnyugtatta azokat, akik a Földet Életjáradékért Program keretében járadékot kapnak az államtól, hogy amíg a szerződésük fennáll, addig a járadékukat is megkapják.



A szeptember 1-jétől hatályba lépő Nemzeti Földalapról szóló törvény fontos lépés ahhoz, hogy a kormány birtokpolitikai céljait megvalósíthassa. Ahhoz, hogy segítse a családi gazdaságokat, a fiatal gazdákat és megőrizze nemzeti kincsünket, a földet.

 

Forrás: VM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?