Jelentés az illegálisan vetett MON 810 GMO kukorica hatásának tanulmányozásáról

Agro Napló
2010. tavaszán a GMO termesztésének engedélyezésért harcoló „Futuragra” nevű szervezet Friuli-Venezia-Giulia tartományban, a Vivaro és Fanna nevű falvak között elterülő területen MON 810 kukoricát vetett. A vetés ellen sok civil szervezet azonnal tiltakozott, és a vetés azonnali felszántását követelték. A Greenpace aktivistái (köztük 2 magyar) augusztusban ”lefejezték” a növények egy részét, hogy így akadályozzák meg a pollen átterjedését más növényekre.

 

Az akciót akkor azonnal védelmébe vette, és elítélte a GMO magvetését Luca Zaia, egykori agrárminiszter, jelenleg a szomszéd tartomány, Veneto elnöke. A vetést egyébként olyan gazdák végezték, akik kértek, de nem kaptak erre engedélyt. A jelenlegi miniszter, Galan, akkor nyugalomra és türelemre intett mindenkit. (erről lásd a cikket itt ). A kukorica közben, amíg az állami szervek egymásnak tologatták az ügyet, beérett.

 

Most az olasz Agrárpolitikai, Élelmiszeripari és Erdészeti Minisztérium által a Friuli-Venezia-Giulia tartományban vetett GMO kukoricával kapcsolatban indított vizsgálatok eredményét beadták a Pordenone-i Köztársasági Ügyészségnek. „Az eredmények szerint a kérdéses területtel határos földekről gyűjtött 30 mintából 15 GMO-mentes. A többi 15-ben fellelhető a MON 810 nyoma, igaz csak azon a megengedett 0,9%-os határétéken belül, melyen túl az élelmiszerek és takarmányok genetikailag módosítottnak tekintendők úgy jogilag mint szakmailag.” áll a minisztérium közleményében.



A fent említett eredmények már az ügyben döntést hozó bíróság kezében vannak. Közben Giancarlo Galan miniszter, Friuli-Venezia-Giulia és más tartományok egyetértésével, újabb mintavétellel és azok bevizsgálásával bízta meg a Mezőgazdasági Kutató- és Kísérleti Intézetet, hogy a koegzisztenciára vonatkozó iránymutatások elfogadását alátámasztó, tudományosan megalapozott adatokat szerezzenek. Mindenesetre, azokat a terményeket, amelyekben GMO-t fognak találni, kizárólag kutatási célokra lehet majd felhasználni. – mondták. Az illegálisan végzett vetést tehát gyakorlatilag, kísérletnek használják fel.





Dr Hamar Balázs

 

Forrás: VM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?