A kukorica import 56-szorosára nőtt az elmúlt évhez képest

Agro Napló
A Kínai Mezőgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint az ország agrárkereskedelmi deficitje az év első hét hónapjában 61,9%-kal növekedett, és elérte a 13,05 milliárd USD-t.

 

Ezen belül a kukorica importja 56-szorosára emelkedett, míg a búza behozatala megduplázódott, 42,6%-kal nőtt a rizsé, míg 26,7%-kal emelkedett az árpa importja a tavalyi év hasonló időszakához képest. Az gabonaimport növekedése így 66%-os, míg í gyapoté 97,6%-os volt július végéig.



Zhou Siren szerint, aki az ocn.com tanácsadó cég elemzője a nagymértékű gabonaimport-emelkedés az elmúlt időszak természeti csapásainak köszönhető, melyek csökkentették az ország gabona-kibocsátását. A kukorica importja júliusban az év első hat hónapjában importált mennyiségnek a kétszeresére emelkedett, míg a hazai piaci árak 20%-kaé nőttek.



A Kínai Agrárpolitikai Központ szakértője, Li Ninghui szerint szintén nagy jelentőséget lehet tulajdonítani a szükségletek nagymértékű növekedésében a magas feldolgozottsági fokú gabonatermékek előállítási volumenének ugrásszerű emelkedésének, lásd például a bio etanol gyártását, melynek alapanyaga szintén a kukorica.



Nemzetközi elemzők szerint a globális piaci gabonaárak stabilizálódni látszanak, és a nagy áremelkedések trendje lassulóban van, ám Guo Chunai, a cngrai.com elemzője szerint limitálni kellene a magas feldolgozottsági fokú kukorica-alapú termékek előállítását.





Bíró István

 

Forrás: VM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?