Amire még az öregek sem emlékeznek

Agro Napló
Alig maradt hagyma Makó környékén, a gazdák együttes kára milliárdokra rúg. A betakarítás előtt 2-3 héttel érkező pusztító jégverés szinte mindent elvitt. Akinek nem volt biztosítása, egy évi bevétele úszott el. Csak Makótól délre maradt némi hagyma, ez azonban kevés a piacok megtartásához.

 

A makói Vizi István családi vállalkozása minden évben többféle zöldséget termel, köztük 30-40 hektáron hagymát. Idén azonban szinte semmi sem maradt. Hektáronként 30 tonnás termést vártak, aztán olyasmi történt, amire még az öregek sem emlékeznek.



- Itt, ahol állunk 30 hektár áttelelő vöröshagyma volt – mutat körbe a gazda. - Ez a legkorábban bejövő hagyma, amit június végén már értékesíteni szoktunk. Kivéve az idei évet, mert június 18-án egy hatalmas jégeső gyakorlatilag szinte megsemmisítette az itt lévő kultúrákat. Szinte minden hagyma fejsérült, nem volt érdemes hozzányúlni, ezért kitárcsáztuk.



Szerencsére Vizi István előrelátó gazda, ezért minden évben biztosítást köt. Most, ha haszna nem is lesz a hagymából, legalább nincs komoly vesztesége. A jég a dughagymát is elverte.



- Abban bízom, hogy valamennyi teremni fog, de nyilván nem annyi, amennyivel számoltunk. A magról termesztett hagymáknál ilyen gond nincs, mert a magfogás, az másutt történik. Tehát én sem fogom abbahagyni.



Maroslele környékén jórészt fokhagymáznak, de itt sem lett igazán jó a termés. Szakács Imréné termel is, vállalkozásában pedig felvásárolja a termést.



- Tavaszi fokhagymát termelek, az idei termésünk közepes. Az idei évben a víz volt az úr. Nagyon-nagyon keservesen tudtuk felszedni a hagymát, sőt, még maradt is a földben. Sok termelő panaszkodott, hogy kinn maradt a termés egy része. Itt, Maroslelén nem volt jelentős a jég, inkább a víz tette tönkre a hagymát. Most elfogadható a felvásárlási ár, 6-700 forint, de még mindig van, aki visszatartja, hátha magasabb lesz. Nagyon-nagyon károsodott az őszi hagyma, sok tönkrement, kipuhult, és igazán magot se olyat tudnak félretenni a gazdák, amilyenre szükség volna.



A tavaszi hagyma ellenállóbb, kisebb károkat szenvedett el. Bár Makó környékén folyamatosan csökken a termőterület, attól nem kell tartani, hogy eltűnik a polcokról a makói hagyma. A térségben kevés a munkalehetőség, a hagymázás pedig valamilyen szintű megélhetést azért mindig biztosít.







Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?