Üres marad a hűtőház?

Agro Napló
Áremelésre és néhány termék hiányára lehet számítani fagyasztott zöldségekből. Ezt jósolja Pázmándi Mihály, a székesfehérvári FEVITA Hűtőipari Nyrt. értékesítési igazgatója. Mindezt igazolta, hogy telephelyükön megdöbbentő kép fogadott: álltak a gépek ott, ahol máskor ilyenkor javában tart a zöldborsó, a zöldbab, a csemegekukorica feldolgozása. Az ok az idei katasztrofális időjárás.

 

Más években ilyenkor éjjel-nappal, sőt, hétvégén is dolgoztak az emberek. Most egy műszakban tudják csak őket foglalkoztatni, többeket szabadságra küldtek. Az asszonyok zöldborsót válogatnak, csomagolnak. Rendes körülmények között ezt a munkát télen szokták végezni a hűtőházban. Pázmándi Mihály több évtizede dolgozik itt, azt mondja, nem volt még hasonlóra példa.



- A szezon a borsóval indult, és körülbelül csak a 60 százalékát tudtuk feldolgozni a tervezett mennyiségnek. Komoly kiesés volt, hogy a borsót több száz hektáron nem tudtuk betakarítani, ráadásul a felázott talaj miatt másodvetések sem kerülhettek a helyükre.





A rengeteg csapadék, a viharok és a belvíz miatt csak a FEVITA beszállítói területén 60 százalékkal kevesebb volt a termés, mint az előző években. A 250 hektárnyi elvetett zöldborsóból 125 hektárnyi a vizes földeken öregedett el. Zöldbabból, amit a hűtőházakban most kellene feldolgozni, 100 hektárnyi megsemmisült, ezt a mezőhegyesi beszállítói területen tarolta le a jég. Már csak a másodvetésben bízhatnak.



Nagy Csaba, a FEVITA termeltetési igazgatója további részleteket sorol.



- A zöldbabnál a legnagyobb a kárunk. Az elvetett 120 hektárnyiból 20 hektárnyi maradt meg, az összes többit a jég és az esőzések tönkretették. A csemegekukoricáknál a vetéseket hátráltatták a hatalmas esőzések. Országos szinten jó esetben a 70-75 százalékát tudták elvetni a szükséges mennyiségnek.



A háziasszonyok mindezt a pénztárcájukon is megérzik, mivel áremelésre számíthatunk a következő hónapokban. A félig üres raktárak, hűtőkamrák emelik a fajlagos költségeket.



Pázmándi Mihály szerint ez a termékmennyiség a FEVITA-tól elegendő a belföldi piacra.



- Ilyenkor átcsoportosítjuk a meglévő készleteket, mert számunkra elsődleges a belföldi piac. Tehát külföldön kevesebbet fogunk eladni azért, hogy a hazai piacot ellássuk.



Az előrejelzések szerint petrezselyemből lehet még komolyabb hiányra számítani. A beszállítói területen ugyanis a 30 hektár kétharmada a belvíz miatt kipusztult. Sárgarépából kisebb a veszteség. A pasztinákot egyáltalán nem károsította az időjárás, mint ahogyan a karfiolt sem, mert a palánták kiültetése csak a viharos, csapadékos időjárás után kezdődött.







Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?