Segítenek a baktériumok

Agro Napló
A több évtizedes tapasztalattal rendelkező Fenyő Gyula családi gazdálkodó szerint egy vállalkozás akkor lehet nyereséges, ha piacképes termékeket állít elő a lehető legkedvezőbb önköltségi áron. Folyamatosan fejleszteni, újítani kell. A pannonhalmi gazdálkodó idén talajbaktérium-trágya technológiát alkalmazott a magasabb hozam érdekében.

 

Fenyő Gyula a ’90-es évek elejétől foglalkozik növénytermesztéssel. 1997-ben a volt szövetkezettől megvásárolta a malmot és raktárépületeket, ahol beindította a tönkölybúza-feldolgozást. Magyarország uniós csatlakozásával a piac az átalakulást követelte.



- Kerestük azokat a növényeket, amiket el tudunk adni, vagy olcsón termelhetünk. Többek között ilyen volt az energiafű, aminek a termesztését meg is oldottuk. A gond a szerződő partnerrel volt, aki sajnos a mai napig nem fizetett – mondja Fenyő Gyula.



Így a nagy remények szertefoszlottak. Ma már az egykori 30 hektárból csak 10 hektáron termelnek energiafüvet a pannonhalmi apátság lábánál.



- E területet termését végeredményben szénaként hasznosítjuk. Korán lekaszálva ugyanolyan jó takarmány, mint az egyéb füvek.

A pannonhalmi gazdálkodó szerint nincs két egyforma gazdasági év, de egy vállalkozás csak akkor lehet nyereséges, ha piacképes termékeket állít elő a lehető legkedvezőbb önköltségi áron.



- Valami újat azért minden évben kipróbálunk az olcsóbb termelés érdekében. Vagy a csökkentett mennyiségű talajművelésben, ami egyben a víztakarékos talajművelést is jelenti, vagy a talaj tápanyag visszapótlásában keressük az utat.

A talajélet-serkentő baktériumtrágya akár 30 százalékkal is olcsóbb lehet a hagyományos műtrágyáknál, nem is szólva a természetvédelmi hatásáról.



- Ez egy folyékony anyag, amiből 10 liternyit kell hektáronként kijuttatni. Hatása érzékelhető, ezen a tízhektáros kukoricatáblán az idei, szélsőséges időjárás ellenére is jó termés mutatkozik. Továbbra is az a célunk, hogy a lehető legkevesebb ráfordítással termeljünk.





Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?