A vidékfejlesztési miniszter közleménye a bioüzemanyag alapanyagok fenntartható minősítéséhez szükséges várható adatkörről

Agro Napló
Az Európai Parlament és Tanács 2009/28/EK irányelvének (a továbbiakban: RED) 27. cikk (1) bekezdése alapján a RED-ben foglaltakat 2010. december 5-ig, a 2009/30/EK irányelvvel (FQD) módosított 1999/32/EK irányelv 4. cikk (1) bekezdése alapján az FQD-ben foglaltakat 2010. december 31-ig át kell ültetni a nemzeti jogrendbe.

 

A fenti irányelvek alapján 2011. január 1-től kizárólag a RED és FQD szerinti feltételeket teljesítő, fenntartható módon előállított biomassza használható fel bioüzemanyag előállítás céljára, amely magában foglalja az alapanyag-termesztés üvegházhatású gázkibocsátásával kapcsolatos információkat is. A fenntarthatóság igazolása várhatóan a 2010. évben betakarított, de csak 2011. január 1-jét követően feldolgozott alapanyagok vonatkozásában is szükséges. A fenntarthatóságnak történő megfelelés, valamint az üvegházhatású gázkibocsátás egyszerűsített eljárással történő meghatározásához (RED V. melléklet D. pont szerinti diszaggregált alapértelmezett értékek alkalmazása) szükségesek az alapanyag és a termelési hely közötti összefüggést, valamint a HMKÁ betartását alátámasztó adatok közül legalább a következők:



• az alapanyag termelőjének neve és MVH regisztrációs száma;

• az alapanyag mennyiség szerinti bontásban:

        o MePaR szerinti blokkazonosító és parcellasorszám;

        o parcella hektárban kifejezett nagysága két tizedesjegy pontossággal.

 

Ha az ügyfél nem él a RED szerinti egyszerűsített eljárással (diszaggregált alapértelmezett érték), hanem tételesen kéri a tényleges érték megállapítását, a fenti adatok mellett a termelésre, szállításra, raktározásra vonatkozó összes input- és output anyagra, energiamennyiségre, CO2 ekvivalensben kifejezett kibocsátási értékeikre vonatkozó adatok összegyűjtése is szükséges.



A fentiek alapján azok a piaci szereplők, amelyek 2011. január 1-jét követően alapanyagot bioüzemanyag előállítás céljára terveznek értékesíteni indokolt, hogy a csatolt mintatáblázattal illusztrált adatok összegyűjtésére felkészüljenek, mivel legalább ezen információk szükségesek a kibocsátási érték egyszerűsített eljárással történő megállapításához.








Mintatáblázat – adatigény illusztrálása az adott termelő (regisztrációs szám) által beszállított adott terménytípus vonatkozásában

 

Felhívom az érintett piaci szereplők figyelmét, hogy a termesztésre vonatkozó diszaggregált alapértelmezett érték (egyszerűsített eljárás) kizárólag a RED 19. cikk (3) bekezdése szerinti területen termesztett alapanyagok esetében állapítható meg, amelynek egyik fontos feltétele, hogy az adott terület (blokk és hozzá tartozó területnagyság) 2008. január 1-én már szántóföldi művelés alatt állt.





Dr. Fazekas Sándor

vidékfejlesztési miniszter

 

Forrás: VM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?