Ami árthat a szőlőnek, az az idén mind megjelent

Agro Napló
Az idei évet megemlegetjük. Az időjárás nem kedvezett a mezőgazdaságnak, pedig minden jól indult. A téli hidegek irtották a kártevőket, de nem ártottak a hótakaró alatti vetésnek és a szőlőnek sem. A csapadékos nyár azonban kárt okozott a szőlőben, alig lehetett megvédeni a gombakártevőktől. Hangácsi Flórián, egerszalóki szőlőtermelő az ideinél rosszabb évet még nem élt át.

 

A Hangácsi és Fia Pincészet és Szőlőbirtok tipikus családi gazdaság. Igaz, a munkák dandárjában, metszéskor, szüretkor foglalkoztatnak idénymunkásokat, de a teendők oroszlánrésze az apáé és fiáé. A 45 hektáros szőlőterület és a pincészet teendőit megosztják egymás között, a szőlészeti munkákat az apa, a borászatot a fia irányítja. Azt mondják, egyik év gondjait a másik év rendszerint kiegyenlíti, kivéve, ha akkora a különbség, mint az idén.



- Ami árthat a szőlőnek, az az idén itt mind megjelent – mutat körbe Hangácsi Flórián. - Kezdte a tavaszi hideg eső a virágzáskor, az be is állította egyes fajtáknál a termést. Aztán gyorsan megjelent a peronoszpóra, ami szinte tarolt ezen a vidéken. Utána együtt jött a lisztharmattal a peronoszpóra. Később azért, hogy ne maradjon ki a jégverés, még az is jól megritkította egyes tábláinkat. Ezt az évet szívesen elfelejteném. Most itt küszködünk a szőlő megmentéséért, anyagilag is, meg emberileg is nagyon megvisel bennünket. Vannak olyan táblák, tízhektárosak, amiről egy fürtöt nem tudunk levenni.



- Melyik fajták bírták a legjobban?



- Nálam a Kékfrankos, de az Oportót is sikerült megfogni. A Kékfrankos nyolc napos permetezési fordulóknál nem szenvedett semmi kárt. Mi mindig terméskorlátozással dolgozunk, mert feldolgozzuk a szőlőt, de most, úgy néz ki, hogy nem kell fürtöt

válogatni, mert az időjárás elvégezte helyettünk.



- Milyen a minőség?



- Körülbelül két-három hét késésben vagyunk. Az elmúlt években ilyenkor a Turánt vagy a Medinát már lehetett kóstolgatni, most nem. A többiek, ha novemberre beérnek, akkor meg leszek elégedve. Ha jó napos idők jönnek, akkor nem féltem a minőséget, mert a szőlő képes kéthetes csúszást behozni. Igazi száraz napsütés kellene.





Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?