Hubertus ünnep Zalában

Agro Napló
Hagyományos évadnyitó ünnepséggel vette kezdetét a zalai vadászszezon, ahol 53 új vadászt is felavattak.

 

Elszaporodó vaddisznó-állomány, a belvizek miatt egyre kevesebb apróvad – ez jellemzi jelenleg a zalai vadászati körülményeket. A gímszarvasok azonban szépen fejlődnek, így összességében jó idényt kezdhetnek a vadászok – hangzott el a vadászati évadnyitón, amelynek ezúttal Zalaegerszeg adott otthont.



1991-ben először Zalában ünnepeltek a vadászok. Azóta évente egyszer azzal a céllal hívják össze a sportvadászokat, vadgazdálkodókat és a civileket, hogy megvitassák, mit kell tenniük a sikeres szezon érdekében. Az idei megnyitón Feiszt Ottó szólt az orvvadászat erősödéséről, ami veszélyezteti a gímszarvas-állományt. Az Országos Magyar Vadászkamara elnöke azt mondta, az elmúlt évek zalai vadászati eredményei alapján az országos rangsorban az elsők között szerepel a megye.



- Abban vagyunk egy kicsivel jobbak, mint a többiek, hogy nálunk 100 gímszarvasból a legmagasabb az aranyérmes trófeák aránya. Ezt a nemzeti kincset próbáljuk megőrizni folyamatosan az itt élő vadgazdálkodók, a jövő és az unokáink számára. A munkánkat jelzi, hogy tavaly Nagykanizsa környékén egy 16 kilót meghaladó agancssúlyú szarvasbikát ejtettek. Az országos listán a második helyezett egy páratlan 28-as ágszámú trófea, amit ugyancsak itt ejtettek el Zalában, Lenti mellett.







Feiszt Ottó beszélt arról is, hogy tavaly 20 százalékkal csökkent hazánkban a vendégvadászok száma a gazdasági válság hatására, idén azonban van remény némi javulásra. A külföldiek elsősorban a szomszédos országokból jönnek a megyébe, az amerikaiak száma a korábbiakhoz képest mérséklődött. Az ünnepi beszédet követően felavatták a zalai vadászkamara 53 új tagját. Az újdonsült vadászok között akadtak nők is.



Néber Szilveszter, a Zala Megyei Vadászszövetség fővadásza szerint a hölgyek körében egyre népszerűbb a vadászat.

- A vadászvizsgán is egyre több a hölggyel találkozom. Mindenesetre mellettük szól, hogy ők mindig elsőre veszik az akadályt, a férfiaknál azért akad, aki többször is nekifut.



Takács Árpádné férje által ismerkedett meg a vadászattal.

- Az érdeklődés megvolt gyerekkortól fogva, s amikor a lehetőség adottá vált, éltem vele.



- Mi az, ami tetszik benne?



- Mi? A tavaszi erdő illata, ősszel az avarillat, amikor megy az ember és zizeg, zörög az avart, a bódító akácillat, amikor kint ül az erdőn látja a csillagokat, hallja a tücsök ciripelését, érzi a kökény illatát, amikor kioson az állat a fák közül, a csend, a nyugalom, az a természetesség, őszinteség … Szóval ezek. Nem a lövés.



A megyei vadászszövetség idén több mint 25 millió forintból gazdálkodhat, ami főként egy sikeres pályázatnak köszönhető. Tehát anyagi szempontból kiugró a mostani évad.







Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?