USDA: kevesebb orosz és magyar búza, rekord amerikai kukorica- és szójabab-termés

Agro Napló
A Szövetségi Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) 2010. szeptember 10-én nyilvánosságra hozott kereslet-kínálati jelentésében újabb 2,5 millió tonnával csökkentette a 2010/11-es orosz búzatermésre vonatkozó kilátásait.

 

Az USDA a szárazság és a tűzvészek miatt a júniusi várakozásokhoz képest a júliusi, az augusztusi és a szeptemberi jelentéssel együtt összesen 15 millió tonnával vágta vissza az oroszországi búzatermésre vonatkozó előrejelzését, és 1,4 millió tonnával növelte az orosz importot. A szeptemberi jelentés újabb 2,4 millió tonnával - az utóbbi két hónapban összesen 6,7 millió tonnával - csökkentette az EU-27 termelését, elsősorban a magyarországi és román esőzésekre hivatkozva. Mindezt némiképp ellensúlyozza, hogy Kanadában 2 millió tonnával nagyobb termés, és az előző gazdasági évről 1,5 millió tonnával magasabb zárókészletek várhatók, így a világ búzakínálatára vonatkozó előrejelzést is csak 700 ezer tonnával csökkentették az elmúlt hónaphoz képest. A búza világszintű felhasználása az USDA szerint 3,8 millió tonnával lesz kevesebb, elsősorban azért, mert a búza takarmányozási célú felhasználása csökken. A világszintű zárókészletekre vonatkozó várakozások ennek megfelelően 3 millió tonnával növekednek, ami azért érdekes, mert július-augusztus vonatkozásában a készletek 12,3 millió tonnával csökkentek, azaz a szeptemberi jelentés alapján megfordult a trend. Az USDA-jelentés utal továbbá arra is, hogy a német termeléskiesés ugyan kicsi, de az augusztusi esőzések miatt csökkent a malmi minőségű búza kínálata.



Az USDA a várakozásoknak megfelelően – bár az átlagot meghaladó mértékben - csökkentette az amerikai kukoricahozamra vonatkozó előrejelzését: az augusztusi 10,477 tonna/hektáros hozam helyett szeptemberben már csak 10,318 tonna/hektáros hozammal számol. Ennek megfelelően az össztermésre vonatkozó kilátások is csökkentek 5,2 millió tonnával, azonban a 334 millió tonnás termés még így is rekordot jelent. Az amerikai exportra vonatkozó várakozások 1,3 millió tonnával emelkedtek az elmúlt hónaphoz képest. Az amerikai zárókészletek várhatóan a legalacsonyabbak lesznek a 2003/04-es gazdasági év óta, és szakértők szerint az átlaghozamra vonatkozó előrejelzés további csökkentése várható.



Szójabab esetén az amerikai kilátások továbbra is kitűnőek: változatlanul rekordtermés és rekordhozam várható. Az augusztusi jelentéshez képest a várakozások tovább javultak – az össztermés a nagyobb hozam miatt 1,3 millió tonnával nőtt -, azonban a megnövekedett kínálatot ellensúlyozza az export erősödése. A jó termés ellenére az USDA szerint a szójabab termelői ára tovább növekszik, mert a búza és a kukorica magas árszintje húzza felfelé. 





Dr. Tóth Attila

 

Forrás: VM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?