Őszi búza vetőmag helyzet

Agro Napló
A Vetőmag Szövetség Kalászos Szekció Bizottsága júliusi és augusztusi ülésein megvitatta az őszi kalászos vetőmag helyzetet. Az MgSzH illetékes Igazgatóságának tájékoztatása, valamint a beérkezett tagi adatgyűjtés alapján a Bizottság az alábbi megállapításokat tette.

 

• A kalászos vetőmag-szaporítás mértéke történelmi mélypontra esett vissza. Ennek következtében valamennyi őszi kalászos faj esetén a felújítási lehetőség kritikusan alacsony, mely akár vetőmag hiányt is eredményezhet. (táblázat)

 


 

 





• A tagi adatgyűjtés, valamint az MgSzH beszámolója egyaránt megerősítette azt a feltételezést, hogy a szaporító táblák a termés mennyiségben és minőségében jelentős eltérést mutatnak. A katasztrofális képet nyújtó és a szinte problémamentes régiók egyaránt megtalálhatók.



• A betakarított nyers vetőmagtermés a korábban vártnál kisebb mennyiségű. A hatóság illetve a cégek elővizsgálatai, jelentős csíraproblémákat és áthullást mutatnak. A vizsgált minták száma ugyan még csekély, azonban kijelenthető, hogy a vetőmag kihozatal jóval alatta marad az átlagos éveknek. Ez az alapanyag további drágulását fogja eredményezni. Sok esetben még a megfelelően csávázott vetőmag sem éri el a szabványos értéket.

 

A Vetőmag Szövetség a rendelkezésére álló információk alapján fontosnak érzi a gazdatársadalom tájékoztatását a várható helyzetről:

 

• Egyes fajtákból és bizonyos térségekben várhatóan vetőmaghiányra lehet számítani, de nem elképzelhetetlen országos mértékű vetőmag-ellátási nehézség sem.



• Lényeges, hogy a termelők minél hamarabb jelezzék fémzárolt vetőmagszükségletüket a forgalmazók felé. A korai megrendelés lehetővé teszi a feldolgozók optimálisabb munkáját, a logisztikai akadályok leküzdését, ezáltal a végfelhasználók megfelelő időben való kiszolgálását.



• Az idén különösen nagy veszélyt jelenthet a nem ellenőrzött, rossz minőségű mag visszavetése. Az időjárási anomáliák és betegségek miatt az étkezési vagy takarmány céloknak megfelelő gabona hektoliter súlya alacsony, a töppedt szemek aránya magas, csírázóképessége és biológiai értéke gyenge, ezért visszavetése jelentős termesztési kockázatot rejt magánban.

 

Fentiek figyelembe vételével a Szövetség felhívja a termelők figyelmét a vetőmag felújítás jelentőségére, és az ellenőrzött, fémzárolt vetőmag használatára.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?