Nem forog a napraforgó - az őszi vetés is csúszhat

Agro Napló
Heteket csúszhat a napraforgó és a kukorica betakarítása a sok eső miatt. A földekre a sár miatt nem tudnak rámenni a munkagépek és még a szemek víztartalma is túl magas.

 

Január óta az átlagos csapadékmennyiségnek közel a duplája, 800 milliméter esett Hajdú-Biharban. A szakemberek attól tartanak, az eső miatt az őszi vetés is csúszni fog, mert amíg nem végeznek a betakarítással, nem tudják elkezdeni a talajelőkészítést sem.

Bajban van a napraforgó. Nem süt a nap, így nincs hová forogni. Nem csak a növény, a termelők is bajban vannak. A csapadékos időjárás miatt késik a betakarítás.



- Ez át van ázva az egész. És ebből, amikor a szemet szedi kifele, ezeket a szöszöket rakja bele a gép, nem tudja szépen kitisztítani – Mike Sándor, mikepércsi gazda azt mondja, hiába érett be a napraforgó, a magas víztartalma miatt még nem lehet betakarítani. A földek nagy részére egyébként sem tudnak rámenni a munkagépek, mert nagy a sár.



- Az idei évre elvetett fekete földi napraforgók ma már érett állapotban vannak. De most át van ázva teljesen a buga is, a talaj is, nem lehet rámenni. Jelenleg nem lehet kombájnozni, legalább egy hét jó időre van szükségünk – panaszolja Mike Sándor termelő.

- A 38 ezer hektárból, ami Hajdú-Bihar megyében van, csak 5 ezer hektár van legvágva – Kiss Zoltán a megyei mezőgazdasági és szakigazgatási hivatal földművelésügyi igazgatója azt mondja, míg tavaly ilyenkor a napraforgó nagy részét már betakarították, idén alig 10 százaléknál tartanak. De az esős idő miatt a kukorica aratása is kitolódik.



- Az állókultúráknak a nedvességtartalma még olyan magas, hogy nem tudják betakarítani őket. Például a kukoricánál 40 % fölött is van még a szem – magyarázza Kiss Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal földművelésügyi igazgatója.



A szakemberek szerint a tartósan csapadékos időjárás olyan láncreakciót indíthat el, ami hosszú távon is károkat okozhat. Amíg az úgynevezett állókultúrákat nem tudják betakarítani, nem lehet elkezdeni a talajelőkészítést, így csúszhat az őszi vetés is.

 

Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?