Már a csemege sem a régi

Agro Napló
Érik, sok helyütt már be is érett a csemegeszőlő, mint például a Pannónia Kincse. Miért éppen ebben az ágazatban ne lennének értékesítési gondok? A nagy üzletek polcain túlteng az import áru. Másfél évtizede ez a helyzet, csoda, hogy még akad, aki foglalkozik a csemegeszőlővel, már csak azért is, mert nehezen gépesíthető a művelése.

 

Izsák környékén több termelő is foglalkozik csemegeszőlővel, bár szinte mindenki csak kiegészítésképpen. Salacz János is 15 éve ültetett félhektárnyi Pannónia Kincsét.



- Az első időszakban zökkenőmentesen ment az értékesítése, a gondok 8-10 évvel ezelőtt kezdődtek, amikor megjelentek az áruházláncok. Az értékesítés bizonytalanná vált, és ez egyre fokozódik. Akadnak időszakok, amikor szinte eladhatatlan a csemegeszőlő.



Egyetért ezzel Hajma Zoltán is, akinek szintén fél hektárja van, az alma és borszőlő mellett. Ő 1998-ban telepített csemegeszőlőt.



- Igazából kiegészítésképpen, változatosságképpen ültettük, de a több lábon állás és az ár is közrejátszott. Voltak jó éveink, főként a 2000-es év környékén, de ezek az uniós csatlakozás óta megtorpantak.



- Amíg az árak alacsonyak, tehát van felhozatal a piacon, addig elsősorban a magyar szőlőt keresik, mert olcsóbb a külföldinél, elsősorban olasznál. De amikor az árak egy kicsikét megemelkednek, akkor az olasz szőlő keresetté válik a piacon a magyar szőlővel szemben – magyarázza Salacz János. - A borszőlővel ellentétben itt csak a hibátlan, egészséges és édes szőlő kerülhet a piacra.



Az idei termés elfogadható, bár távolról sem olyan bőséges, mint a tavalyi. Az időjárás, a többi kultúrához hasonlóan, a csemegeszőlőnél is komoly károkat okozott.



- Nagyon sok esőt kaptunk, óriási fertőzésnyomás volt. Sajnos, nagyon sok gazdának a növényvédelme nem sikerült. Ez nemcsak a gazdáknak a hibája. Feltételezéseink szerint nem eléggé hatékonyak a szerek, bár az áraik sokat emelkedtek az utóbbi időszakban.



A csemegeszőlő-termesztést nem lehet annyira gépesíteni, mint a borszőlő-termesztést, rengeteg kézi munkát igényel. Emiatt a jelenlegi, 200 forint körüli felvásárlási árak épphogy fedezik a költségeket.



- Főként a szedésére nagyon oda kell figyelni, de ugyanez vonatkozik a hajtásválogatásra. Néha nem árt ritkítani, hogy szebb fürtöket kapjunk – tudom meg Hajma Zoltántól.



Ma még megéri csemegeszőlővel foglalkozni. De például Hajma Zoltán most nem fogna hozzá, mert egyre több az áru a nagybani piacokon, a kereslet pedig egyre kisebb.



Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?