Egyre kevesebben, egyre nagyobb területen

Agro Napló
Az erős piaci keresletcsökkenés ellenére 2009 a második legjobb év volt a Fendt történetében. Csak erős önfegyelemmel és a tervszámokhoz ragaszkodva sikerült a cégnek elfogadható eredményt elérnie – mondta a szóvivőjük Waldenbrunnban, a gépbemutatót megelőző nemzetközi sajtótájékoztatón.

 

- Ezt az egynapos bemutatót, minden második évben rendezzük Németország közepén, Waldenbrunnban – mondja Harsányi Zsolt, az Axiál Kft. vezérigazgatója. - Azok a mezőgazdasági vállalkozók, akik kíváncsiak a Fendt technikájára, meg tudják nézni menetközben is, hiszen ez egy szántóföld közepén rendezett bemutató, több mint száz Fendt traktorral.



- Merre halad a fejlődés a német mezőgazdaságban?



- Az tapasztalható itt is, hogy egyre több gazdálkodó abbahagyja a termelést, illetve másba kezd, mert nem jövedelmező. A 300 ezer mezőgazdasági gazdálkodóból évente mintegy 10 ezer dönt így, köztük vannak a nyugdíjba vonulók is. Egyre kevesebben egyre nagyobb területeken gazdálkodnak. Ami érdekes, hogy Németországban sokkal népszerűbb a bérvállalkozás, a bérmunka, illetve nagyon sok gépkör van. Ez azt jelenti, hogy az 5-10-20-30 hektáron gazdálkodók összeállnak, és megvesznek egy nagy teljesítményű gépet, amit közösen használnak. Nálunk erre nincs még jó példa.



- Mekkora az átlagos, elfogadott, üzemi méretnagyság?



- Általában 20-30 hektáros birtokok találhatóak Nyugat-Németországban, ezzel szemben a keleti blokkban ezer hektár fölöttieket találhatunk, amelyek egyre nagyobb teljesítményű, korszerű gépeket akarnak vásárolni. A keleti országrészben például a GPS sokkal elterjedtebb, mint a nyugati országrészben.



- Várhatóan milyen évet zárnak a német gazdák? Mert eső ott is esett bőven.



- Beszélgettem egy német mezőgazdasági vállalkozó barátommal, aki azt mondta, hogy szeptember elsején a Kelet-Németországban lévő területein a búza 60 százaléka még állt.



- Tehát nem kell csodálkozni az árakon?



- Ő azt mondja, hogy szerinte még magasabbak is lesznek, hiszen amikor már a kalászban kicsírázik a szem, abból már nem lesz búza.





Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?