Pálinka vagy párlat?

Agro Napló
Még a neve is különbözik a pálinkától annak az italnak, amit a közeljövőben megjelenő rendelet szerint saját gyümölcsből készítenek a gazdák. Ezzel az eredetvédett magyar pálinka nevét igyekeznek védeni a jogszabályalkotók.

 

A Szent István Egyetem baráti találkozóján, szeptember elején jóféle magyar pálinkával kínálták a vendégeket. Eljátszottam a gondolattal, mi lesz szeptember végén, a párlatrendelet megjelenése után? Vajon mennyire fogják ellenőrizni a fináncok, hogy az ehhez hasonló összejöveteleken mi kerül a poharakba? Sipos Jenőt, a VPOP szóvivőjét arra kértem, játsszuk el, hogy már megjelent a rendelet, és állapítsa meg, pálinkával vagy párlattal kínáljuk.



- Szerintem inkább párlat.



- A VPOP-nek nem mindegy, hogy pálinka vagy párlat?



- Természetesen nem, és mint Pálinka Lovagrendi tagnak sem mindegy, hogy pálinka vagy párlat. A szabályozás, ami majd szeptember végén lép életbe, meghatározza, hogy most már magánfőzésben lehet előállítani különböző italokat, adott esetben párlatokat. Ez azt jelenti, hogy nem kell hozzá engedély. A Pénzügyőrségnek sincs ezzel addig dolga, amíg az 50 literes határt betartják. Természetesen, ha valaki túllépi a megengedett keretet, akkor már adóköteles lesz a termék. Ha mindenki megmarad az engedélyezett keretek között, akkor jól járhat vele az állampolgár, és a hatóságnak sem lesz különösebb dolga.





- Ha valaki egy kicsit többet főz, mint 50 liter, és mondjuk egy ilyen eseményen, mint ez az egyetemi, elkezdi kínálgatni, az mennyire hozza zavarba a fináncokat?

- Nem hozza zavarba, hiszen megvan a szabályozás arra is, hogy ki az, aki kínálhat, ki az, aki nem kínálhat…



- De nem kér érte pénzt!



- A konkrét esetek alapján fogunk eljárni. A lényeg az, hogy lehetőség van az otthoni főzésre, és nem kell félni a finánc látogatásától. Idővel a tapasztalatok alapján lehet majd levonni a következtetéseket, hogy esetleg milyen további intézkedések, vagy szigorítások szükségesek.



- Azt azonban leszögezhetjük, hogy most már nem a ház körül vizsgálódnak a fináncok, hanem az elárusítóhelyeken, tehát a kereskedelemben.



- Így igaz. A jövőben inkább a kereskedelmet fogja a Pénzügyőrség figyelemmel kísérni, hogy csak azok forgalmazhassanak, árusíthassanak ilyen jövedéki terméket – egyébként ez nemcsak a pálinkára és az egyéb italokra vonatkozik, hanem mondjuk a cigarettára is -, akik ilyen engedéllyel rendelkeznek, és ha olyan mennyiségről van szó, akkor az adót megfizették utána. Ennek ugyanis egyrészt van adó, másrészt pedig egészségügyi vonzata. Mindenkinek az érdeke és a célja, hogy lehetőleg jó minőségű pálinkákat, italokat fogyasszunk. Reméljük, hogy ez a szabályozás tovább szaporítja a jó pálinka mennyiségét, és a Magyarországról hazautazó külföldiek is jó minőségű pálinkát fogyaszthatnak, s elviszik a jó hírét a magyar termékeknek, a gyümölcseinknek és a pálinkánknak is.





Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?