World Food kiállítás Moszkvában

Agro Napló
2010. szeptember 14-17. között immár 19. alkalommal adott helyszínt Moszkva a World Food nemzetközi élelmiszeripari kiállításnak. Ez a Prodexpo és az Arany Ősz kiállítások mellett a harmadik legnagyobb seregszemléje az orosz agráriumnak, 1992 óta minden évben nagy számban érkeznek külföldi kiállítók. Az esemény jelentőségét mutatja, hogy idén 65 ezer négyzetméteren 57 országból összesen 1.260 kiállító vett részt.

 

A rendezvény szervezője az ITE Group Moscow cég, fő támogatója többek között az orosz és a moszkvai Mezőgazdasági Minisztérium, az állami és a moszkvai Duma, Moszkva Város és Moszkva megye Önkormányzata, valamint a Moszkvai Vállalkozók Szövetsége volt. A megnyitót az orosz Felsőház mezőgazdasági bizottságának elnökhelyettese, A. Liszovszkij, D. Gyenyiszov, a Duma mezőgazdasági bizottságának vezetője, V. Szemjonov a Duma képviselője (volt mezőgazdasági miniszter), M. Zajcev, az OF Mezőgazdasági Minisztériumának Élelmiszer- Feldolgozóipari és Minőségellenőrzési Főosztályának helyettes vezetője, és az EU képviselet helyettese vezetője, M. Webb tartotta, ahol miniszteri szinten két ország képviseltette magát: Szerbia és Vietnám.



A megnyitót követő bejáráson a mezőgazdasági attasénknak lehetősége nyílt az EU standon fogadni a felsőszintű vezetőket, és részletesebben népszerűsíteni termékeinket. Mind Liszovszkij, mind Szemjonov, valamint Gyenyiszov urak is még jól emlékeznek a kiváló magyar termékekre (pl. Tokaji Aszú, magyar kolbászok, stb.), és a beszélgetésen szorgalmazták azok újbóli jelenlétét az orosz piacon.



A kiállításon az EU-val közösen szervezett 180 négyzetméteres standon szerepelt hazánk, további másik 66 európai céggel együtt. Ez technikailag kevés lehetőséget adott arra, hogy a látogatók felfigyelhessenek a magyar termékekre. Az említett 67 cég az igen behatárolt területen csak néhány portékával tudott jelen lenni, mintegy szimbolikusan. Magyarországról egy-egy téliszalámi, paprika, bacon, gyulai és csabai kolbász egri, tokaji és villányi bor, zsindelyes pálinka, makói hagyma és hajdúsági torma került a tematikusan elrendezett polcokra és vitrinekbe. Az eseményen naponta egyórás termékkóstoltatásra is lehetőség volt.





Kenedi Ákos

 

Forrás: VM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?