Az olasz mezőgazdasági miniszter a KAP jövőjéről

Agro Napló
Giancarlo Galan, olasz agrárpolitikai, élelmiszeripari és erdészeti miniszter részt vett a La Hulpe-i (Belgium) informális EU miniszteri találkozón, ahol nyilatkozott a közös agrárpolitika finanszírozásának kérdéséről.

 

Az alábbiakat mondta: „Nem értem, hogy a három féle olasz OFJ cikória (Radicchio Rosso di Treviso, Radicchio di Chioggia, Radicchio Variegato di Castelfranco) termelő földek miért nem kaphatnak magasabb támogatást, mint egy Észak-írországi legelő. Még optimista vagyok a 2013 utáni KAP költségvetésében előirányzott csökkentések tekintetében. Igaz, hogy fennáll a támogatások csökkentésének kockázata, de Olaszország Franciaországgal együtt a minőségi és termelési szempontok érvényesítését tartja a legfontosabbnak, mely álláspontot Dacian Ciolos EU biztos is támogat. Tudjuk, hogy elsősorban az újonnan csatlakozott tagországok a mennyiségi szempontokat képviselik, ami az olasz állásponttal szöges ellentétben áll. Kétségkívül nem könnyíti meg a dolgot az, hogy az egyes tagországok eltérő álláspontot képviselnek, hiszen mindegyik a saját számára legkedvezőbb szempontokkal kíván élni. Ezért szükséges, hogy Olaszország mindig jelen legyen a tárgyalásokon és az olasz termelők érdekeit megvédje.”



Olaszország nettó befizetője a közös költségvetésnek: a befizetések 13,6 %-a származik IT-ból, míg a KAP kifizetések mindössze 9,6 %-a jut IT-ba. Ezt IT úgy fogja fel, hogy ez az ára annak, hogy támogassák a saját termelőiket is. Amennyiben ez az arány IT számára még kedvezőtlenebb lenne, akkor az társadalmilag és politikailag védhetetlen lenne és meg kéne változtatniuk a KAP-ot támogató álláspontjukat. 





Dr Hamar Balázs

 

Forrás: VM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?