Keresett a világpiacon a jó minőségű magyar búza

Agro Napló
Kukoricából közel hét tonnás hektáronkénti átlagtermés várható, míg a bortermés három millió hektoliter alatt marad.

 

Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár és Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke a Betakarítási Koordinációs Bizottság idei első ülése után az őszi vetés és betakarítás aktuális helyzetét ismertették. Az államtitkár külön felhívta a figyelmet, hogy az agrárkár-enyhítési alapba történő befizetésnek szeptember utolsó napjáig be kell érkeznie, a későbbi fizetés méltányossággal sem ismerhető el.



Az elmúlt hónapokban lehullott, sokéves átlagot meghaladó csapadék-mennyiség rendkívüli mértékben megnehezíti a vetési munkákat. Még mindig belvíz borít 75 ezer hektár mezőgazdasági területet, és 125 ezer hektáron pusztult ki a szélsőséges időjárási körülmények miatt a növényzet.

Az előzetes termésbecslés alapján a várható bortermés 3 millió hektoliter alatt marad, de nem lesz hiány borból a hazai piacon. Az alacsonyan induló mustfokok biztató emelkedésére egyelőre kevés az esély. A minisztérium kérte Brüsszeltől, hogy kivételesen 1,5 százalék helyett 2 százalékot lehessen javítani a cukorfokon. A szőlőért a tavalyinál 20-40 %-kal többet kell fizetni idén, egyrészt a kevesebb termés miatt, másrészt a Szlovákiából, Csehországból érkező felvásárlók miatt.



A nagy mennyiségű nyári csapadék és az augusztusi meleg időjárás kedvezett a kukoricának, kivéve a belvízzel borított területeken. A teljes kukoricatermés 7,4 millió tonnára tehető. Néhol még táblán belül is változó képet mutatnak a kukoricaföldek, többségében azonban jó termésre számíthatunk - hangsúlyozta Czerván György.



A hazai gabonaárak a világpiaci tendenciáknak megfelelően júliustól kezdve jelentősen emelkedtek, ismertette Vancsura József. A fekete-tengeri régióban jelentkező súlyos aszály és hőség, valamint a közép-európai térségben megfigyelhető belvíz és árvíz a nyári betakarítású gabonáknál jelentős terméscsökkenést okozott.



Az európai piaci árak az elmúlt másfél hónap erős emelkedését követően megtorpantak és magas szinten maradtak. Az árak további alakulásában döntő szerepe lesz a betakarítási szezon európai időjárásának, valamint a kedvezőnek ígérkező amerikai és más térségbeli kukorica terméseredményeknek. További áralakító szerepe lehet az Oroszországból érkező híreknek, valamint annak, hogy az Európai Bizottság a jelenlegi 5,5 millió tonnás intervenciós gabonakészletet az EU Élelmiszersegély programban, illetve a belpiacon értékesíti.



A Betakarítási Koordinációs Bizottság termésbecslési adatai itt olvashatóak.

 

Forrás: VM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?