Fizet a DATÉSZ-Mórakert cégcsoport a termelőknek

Agro Napló
Fazekas Sándor ma délelőtt előadást tartott a vidékfejlesztés prioritásairól a Jász-Nagykun- Szolnok megyei Közigazgatási Hivatal és a JNSZ Mezőgazdasági és Szakigazgatási Hivatal közös szakmai konferenciáján.

 

A szakmai tanácskozás előtt tartott sajtótájékoztatón a miniszter bejelentette, hogy a dél-alföldi gazdák megkapják a jogos követeléseiket a DATÉSZ-Mórakert cégcsoporttól.



A Vidékfejlesztési Minisztérium- érzékelve a dél-alföldi zöldség-gyümölcs termelés és kereskedelem nehéz helyzetét, valamint a termelők kiszolgáltatottságát - a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal és a Magyar Fejlesztési Bankkal együttműködve összehangolt cselekvési programot dolgozott ki.



A DATÉSZ (Dél-Alföldi Termelői Szövetkezetek) október 8-i közgyűlésén úgy döntött, hogy rendezi a termelőknél felhalmozott tartozását, megőrzi a cégcsoport működőképességét és vagyonát, és megállapodik a termelőkkel a beszállítások folytatásáról. A DATÉSZ a Magyar Fejlesztési Bank és a Magyar Követeléskezelő Zrt. közreműködésével összesen 700 gazdával kezdte meg a tárgyalásokat. Október 20-ig közel 400 termelővel sikerült megállapodást és szerződést kötni összesen 730 millió forint kifizetéséről. A gazdák három napon belül megkapják a követelésük 50 %-át a maradék kifizetése öt év alatt részletekben történik. Az egyeztetések és szerződéskötések folytatódnak, az összes kifizetés eléri az 1,1 milliárd forintot.



Kovács Sándor a frissen megválasztott megyei közgyűlés elnöke beszámolt arról, hogy a megyében hathatós segítséget várnak az ivóvíz-program megoldásához. A megyében még ma is nagy gondot jelent az egészséges ivóvíz biztosítása, 21 településen meghaladja az egészséges értékhatárt az ivóvíz arzén tartalma. A települések 68 %-a csatornázott, ezért a belviz is jelentős károkat okoz. A fejlesztések részben EU-s támogatással már megkezdődtek, az I és II. ütem után a III. szakaszt a ciklus végére szeretnék befejezni.

A közgyűlés elnöke azt is kiemelte, hogy a megyében felmérik a veszélyes anyagokat használó üzemeket és a katasztrófavédelemmel közösen felülvizsgálják a működésüket.



A miniszter két cikluson át maga is részt vett a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés munkájában, ezért elsőként az október 15-én megalakult Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés meghívásának tett eleget.

 

Forrás: VM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?