Az EU engedélyezte, hogy a borászok emeljék a bor cukorfokát

Agro Napló
Brüsszel jóváhagyta a 2010-es magyar mustok és borok alkoholfokának további fél százalékos javítását.

 

A Vidékfejlesztési Minisztérium – a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának javaslatára - augusztusban az EU Irányító Bizottságához fordult, hogy engedélyezze a magyar borok alkoholtartalmának növelését a rossz időjárás miatt. Normál esetben a tagállamoknak másfél százalékos alkoholfok emelés engedélyezett, idén viszont a bizottsági döntéssel két százalékra nőtt a cukorfok emelésének határa. Az uniós bizottsági rendelet érint minden, 2010-ben szüretelt szőlőből készült szőlőmustot, részben erjedt szőlőmustot, még erjedésben lévő újbort és bort.



A magyar kezdeményezéshez hasonlóan további kilenc ország, Németország, Szlovénia, Ausztria, Csehország, Belgium, Dánia, Szlovákia, Hollandia és Nagy Britannia kért alkoholfok javítási lehetőséget.



Az alkoholfok növelését répacukorral, vagy sima illetve finomított mustsűrítmény hozzáadásával lehet növelni, a bor alkoholtartalma azonban nem lehet 12,5 százalékosnál erősebb. A cukorfok emelésről kiadott bizottsági rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.

 

Forrás: VM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?