Az EU engedélyezte, hogy a borászok emeljék a bor cukorfokát

Agro Napló
Brüsszel jóváhagyta a 2010-es magyar mustok és borok alkoholfokának további fél százalékos javítását.

 

A Vidékfejlesztési Minisztérium – a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának javaslatára - augusztusban az EU Irányító Bizottságához fordult, hogy engedélyezze a magyar borok alkoholtartalmának növelését a rossz időjárás miatt. Normál esetben a tagállamoknak másfél százalékos alkoholfok emelés engedélyezett, idén viszont a bizottsági döntéssel két százalékra nőtt a cukorfok emelésének határa. Az uniós bizottsági rendelet érint minden, 2010-ben szüretelt szőlőből készült szőlőmustot, részben erjedt szőlőmustot, még erjedésben lévő újbort és bort.



A magyar kezdeményezéshez hasonlóan további kilenc ország, Németország, Szlovénia, Ausztria, Csehország, Belgium, Dánia, Szlovákia, Hollandia és Nagy Britannia kért alkoholfok javítási lehetőséget.



Az alkoholfok növelését répacukorral, vagy sima illetve finomított mustsűrítmény hozzáadásával lehet növelni, a bor alkoholtartalma azonban nem lehet 12,5 százalékosnál erősebb. A cukorfok emelésről kiadott bizottsági rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.

 

Forrás: VM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?