Oroszország WTO csatlakozása

Agro Napló
Oroszország a Szovjetunió tagjaként már az előző század közepén szándékozott az akkori GATT-ba (WTO jogelődje) belépni, de a mai napig nem tudott WTO országgá válni. Habár a rendszerváltás után nem sokkal, 1993-ban hivatalosan is bejelentette szándékát a WTO belépést illetően, ez a folyamat az eltelt 17 év alatt sem zárult le. Az OF azóta nem tud tagja lenni a közel 150 országot felölelő, a földkerekség kereskedelmi forgalmának 92%-át lefedő szervezetnek, mely gyakorlatilag maghatározza a világkereskedelem alapvető játékszabályait. Noha a mai napra minden WTO taggal megkötötték a kétoldalú vonatkozó szerződéseket, ez nem volt sem egyszerű, sem rövid folyamat.

 

Hol Lengyelország nem akarta aláírni a kétoldalú dokumentumot az akkor nem minőségi hússzállítások miatt bevezetett tilalom okán, hol az USA a szellemi termékek jogvédelme és a hús- valamint csirkeszállításainak tiltása képezték akadályát a bilaterális megegyezésnek. Ukrajna 2008-as WTO taggá válását követően a cukor-, alkohol és nagyátmérőjű csövek szállítására vonatkozó kvóták, és a nyersolaj exportvámjának megszűntetését követelte Oroszországtól, de egy sor más állam is kötötte valamihez az OF WTO taggá válásának feltételeit.



D. Medvegyev orosz elnök idén augusztusban gyorsíttatta fel a kormánnyal a csatlakozási folyamatot akár bizonyos kompromisszumok megkötésére is készen. A nemrég lezajlott csatlakozási tárgyalásokon jelenlévő J. Szkrinnyik mezőgazdasági miniszter kijelentette, a mezőgazdaság nem fogja kárát látni a WTO taggá válásnak. Az egyeztetésen Oroszország továbbra is fenntartotta korábbi álláspontját, miszerint a jelenlegi 9 milliárd USD értékű mezőgazdasági támogatási keretet 2012-ig fenntartják, majd 2017-ig lépcsőzetesen csökkentik 4,4 milliárd USD-re. Tekintettel arra, hogy a tényleges támogatás jelenleg sem haladja meg a 4,4 milliárdos összeget, J. Szkrinnyik szerint alaptalanok azok a vádak a kormánnyal szemben, amelyek a mezőgazdaság érdekeinek feláldozását vélik felfedezni a csatlakozási folyamatban.



A jelenlegi összeg teljes mértékben biztosítja a már megkezdett állami és ágazati programok további folytatását, aggodalomra semmi ok. Véleménye szerint a 2013-tól kezdődő időszakra pedig ezen az összegen felül kimunkálják annak módozatait, hogy miként lehet a megnevezett összegen felül a WTO által jóváhagyott, ún. „zöld dobozos” módon támogatni a mezőgazdaságot.



A fentieknek nem kis mértékben ellentmond A. Gorgyejev, korábbi mezőgazdasági miniszter, jelenlegi voronyezsi kormányzó nyilatkozata, mely szerint igenis megsínyli a mezőgazdaság a csatlakozás során vállalt kompromisszumok végrehajtását. Véleménye szerint nyugati tárgyalópartnerek sikerként könyvelhetik el az ország vállalásait, Oroszország jelenlegi agrárexportja a világpiacon 1,3%-ról 1%-ra fog visszaesni, míg az import 1,9%-ról 2,3%-ra fog bővülni.





Kenedi Ákos

 

Forrás: VM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?