A KAP jövője spanyol szemmel

Agro Napló
Rosa Aguilar Rivero miniszter, aki először vett részt a Mezőgazdasági és Halászati Tanácsi ülésén, haza érkezvén, tájékoztatást adott a Közös Mezőgazdasági Politikával kapcsolatos, jövőbeni spanyol elképzelésekről és feladatokról.

 

A 2013 utáni Közös Agrárpolitikára vonatkozó hivatalos, Bizottság által kiadott közlemény november 17-én jelenik meg. Ettől a pillanattól kezdve a minisztérium azonnal, gyorsított menetben összehívja az autonóm tartományokat és mezőgazdasági szervezetet. Elkötelezettek vagyunk – mondta a miniszter asszony –, mert ez az időszak egy nagyon intenzív és meghatározó folyamat lesz. A spanyol kormány elkötelezett abban, hogy határozottan hozzájárul, egy olyan KAP jövőjének a kialakításában, amely garantálja az európai mezőgazdasági ágazat fenntarthatóságát, a versenyképességét és a hatékonyságát.



A miniszter egy „zöld” mezőgazdaság mellett áll ki, és ilyen értelemben erőfeszítéseket tesznek, hogy a párbeszédben konszenzus jöjjön létre, és a lehető legtöbbet érjék el a mezőgazdasági szervezetekkel és az autonóm tartományokkal történő megállapodásban. A Bizottság hivatalos bejelentése alapvető pillanat lesz. Folyamatosan foglalkoztak a kérdéssel, a minisztérium is, hogy valósággá váljon az a pillanat, amikor a Bizottság közleményét hivatalosan bemutatja, hiszen a KAP jövője 2013 után a spanyol elnökség alatt kapott lendületet az Európai Unióban.



A közlemény megjelenésével új szakasz kezdődik: az intenzív, a meghatározó és az érdekfeszítő munkáé. Érdekfeszítő, mert a jövőről szól, valamennyi európai polgár jövőjének felépítéséről. „Ebben a szellemben dolgozunk tovább, nem szabunk gátat egyetlen erőfeszítésnek sem”- mondta a miniszter asszony.



A Bizottság novemberi hivatalos közleménynek a KAP 2013 utáni tervekről tartalmaznia kell a „zöldebb” mezőgazdaság céljait és kihívásait, amely figyelembe veszi az élelmiszer-biztonság, az európai mezőgazdasági tevékenység, és a minőségi élelmiszerekkel való ellátás fenntartható, versenyképes és a környezettel összhangban lévő megőrzését.



A KAP célkitűzéseknek és kihívásoknak az Európa 2020 stratégia elképzeléseit is tükrözni kell, a spanyol elnökség alatt tartott európai tanácsi üléseknek megfelelően.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a KAP három klasszikus eszközének: a közvetlen kifizetések, a piaci és a vidékfejlesztési intézkedéseknek a jövőben is a gazdálkodói jövedelmek fenntartását, a munkahely teremtést és a technológia bevonását, az innovációt és az ágazat korszerűsítését kell szolgálnia.







Pintérné Viesel Judit

 

Forrás: VM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?