2024. július 23. kedd Lenke

Orosz meliorációs program

Agro Napló
Oroszországban a mezőgazdasági tárca hosszas előkészítése után napvilágot látott a szárazság által sújtott területek számára kidolgozott öntözéses gazdálkodási koncepció. A dokumentum neve „Az orosz mezőgazdasági területek meliorációs (öntözéses gazdálkodási) fejlesztési terve a 2020-as évig”. Az elképzelés végrehajtása révén lehetőség nyílik a korábbi öntözéses rendszerek rekonstrukciójára, csakúgy, mint újak építésére.

 

A programot két részletben fogják végrehajtani egy rövidtávú, 2012-2016-ig tartó időszakban és egy hosszabb távú, 2020-ig elhúzódó távlatban. Az első időszakban a már meglévő, de leamortizálódott öntözési rendszereket fogják újra működőképessé tenni, műszaki korszerűsítés, új berendezések és technológiák alkalmazása révén, mellyel egy időben a témakör jogi szabályozását, tudományos megalapozottságát és innovációs fejlesztését is új alapokra helyezik.



A második szakaszban az alap- és alkalmazott kutatások további fejlesztése, azok eredményeinek bevezetése lesz a központi cél az új öntözőrendszerek létrehozásán túl. Mindezek eredményeképpen a szárazság által sújtott területek vízzel történő ellátásának területét 4,9 millió hektárról 5,4-re fogják növelni.



A szárazság ellenére az OF ez idáig a tervezett mennyiséget takarította be gabonából, vagyis 63,4 millió tonna került a magtárakba, közölte az OF Mezőgazdasági Minisztériuma. Az átlagos terméshozamok 2,4 to/ha-ról 1,89-re csökkentek. V. Zubkov első miniszterelnök-helyettes szerint a végső terméseredmények is 60 millió tonna körül lesznek, ugyanis az említett számok ún. bunker mennyiségek, vagyis tisztítás előtti adatok, melynek során kb. 6%-os veszteséggel kell számolni, vagyis matematikailag közel 60 millió tonna lesz a végeredmény.



Ebben a számadatban teljes mértékben egyért J. Szkrinnyik mezőgazdasági miniszter és V. Zubkov, de a meglévő készletekben már vitája van a két ágazatban érdekelt felsővezetőnek. Zubkov 21,7 millió tonnás szám mellett kötelezte el magát J. Szkrinnyik pedig 26 milliós adatra esküszik. Az Arany Ősz kiállítás a megnyitóján Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök kérdésére egy minisztériumi munkatárs még a 30 millió tonnás számot is megnevezte, de Putyin válaszában ezt kategorikusan kizártnak tartotta. Végül is a miniszterelnök előtt a tárca vezetőjének magyarázkodnia kellett, mondván e téren állandó vitájuk van az első miniszterelnök-helyettessel.



Az idei szárazság veszteségeit (melyek a statisztikai hivatal szerint 41 régiót és 888 járást érintettek, s 13,3 millió hektáron a termés megsemmisülésével 41,5 milliárdos kárt okoztak) a tárca megpróbálta egy intenzív őszi vetési kampánnyal enyhíteni, s az ősz folyamán 18 millió hektáron terveztek gabonát elvetni. Sajnos már az ősz elején is a szakemberek ezt az elképzelést igencsak túlzónak tartották, s tekintettel az őszi vetés már meglévő csúszására, maximum 10-12 millió hektáron látták reálisnak a vetést. Sajnos nekik lett igazuk, az Arany Ősz kapcsán Moszkvában járt delegációnknak A. Beljajev első miniszterhelyettes elmondta, hogy csak a tervezett terület 2/3-ban sikerült megalapozni a következő évi termést. Elmondása szerint csak reménykedni tudnak, hogy a tavaszi időjárás kegyes lesz, és lehetőséget ad egy nagyobb mértékű gabonavetésre.



Friss információ, hogy a három ország (Fehéroroszország, Kazahsztán és Oroszország) által létrehozott vámunió a napokban döntött több termék behozatali vámjáról, így a rossz termés miatt a burgonya, káposzta és hajdina vámját 0%-ra csökkentették az elkövetkezendő hat hónapra. 





Kenedi Ákos

 

Forrás: VM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?