A kiállításon, melyet minden páros éveben rendeznek, egy magyar kiállító is részt vett aki mangalica termékeket mutatott be (Rendek Ökogazdaság, Kerekegyháza).
A „Salone del Gusto” kiállítással egy időben és szorosan ahhoz kapcsolódva rendezték meg a „Terra Madre” (Anyaföld) elnevezésű, a világ 150 különböző országából érkező élelmiszertermelői közösségek találkozóját, melyen a környezetet tiszteletben tartó termelési módszerek védelmében és terjesztésében elkötelezett, a természeti erőforrásokra, a biológiai sokféleségre és a társadalmi igazságosságra odafigyelő élelmiszer termelők vettek részt.
A kiállításon mutatták be az ISMEA (Agrárgazdasági és –piaci Kutatóintézet) és a Slowfood által az OEM és OFJ termékek termelési és piaci eredményeiről közösen végzett kutatás eredményeit feldolgozó 2010. évi kiadványt. Az adatok azt mutatják, hogy nehéz a belső piacra bejutni, de a külföldi piacon igen jók a lehetőség.
A kiállítás egy további nagysikerű eseménye az afgán sáfrány projekt bemutatása volt. Az olasz kormány által adományozott sáfrány hagymák elültetésével az ópium mezőket sáfrány mezőkké alakítják át. A projekt célja a terroristák erejének csökkentése és a parasztok jövedelemhez juttatása. A “Salone del Gusto”-ra Afganisztánból hozott sáfrány a vásár első két napján mind egy szálig elfogyott.
Dr. Hamar Balázs
Forrás: VM