2024. július 23. kedd Lenke

Salone del Gusto - Ízek Szalonja

Agro Napló
2010. október 21-25. között Torinóban 8. alkalommal rendezte meg a Slow Food Italia a „Salone del Gusto” (Ízek Szalonja) élelmiszeripari kiállítást és vásárt, melyet Giancarlo Galan olasz agrárpolitikai, élelmiszeripari és erdészeti miniszter és Dacian Ciolos EU agrár biztos közösen nyitottak meg.

 

A kiállításon, melyet minden páros éveben rendeznek, egy magyar kiállító is részt vett aki mangalica termékeket mutatott be (Rendek Ökogazdaság, Kerekegyháza).

A „Salone del Gusto” kiállítással egy időben és szorosan ahhoz kapcsolódva rendezték meg a „Terra Madre” (Anyaföld) elnevezésű, a világ 150 különböző országából érkező élelmiszertermelői közösségek találkozóját, melyen a környezetet tiszteletben tartó termelési módszerek védelmében és terjesztésében elkötelezett, a természeti erőforrásokra, a biológiai sokféleségre és a társadalmi igazságosságra odafigyelő élelmiszer termelők vettek részt.



A kiállításon mutatták be az ISMEA (Agrárgazdasági és –piaci Kutatóintézet) és a Slowfood által az OEM és OFJ termékek termelési és piaci eredményeiről közösen végzett kutatás eredményeit feldolgozó 2010. évi kiadványt. Az adatok azt mutatják, hogy nehéz a belső piacra bejutni, de a külföldi piacon igen jók a lehetőség.

A kiállítás egy további nagysikerű eseménye az afgán sáfrány projekt bemutatása volt. Az olasz kormány által adományozott sáfrány hagymák elültetésével az ópium mezőket sáfrány mezőkké alakítják át. A projekt célja a terroristák erejének csökkentése és a parasztok jövedelemhez juttatása. A “Salone del Gusto”-ra Afganisztánból hozott sáfrány a vásár első két napján mind egy szálig elfogyott.

 

Dr. Hamar Balázs

 

Forrás: VM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?