2024. július 23. kedd Lenke

46,3 millió eurót kell visszafizetnie Romániának

Agro Napló
Adrian Radulescu, a Román Agrár- és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára bejelentette: az Európai Unió tájékoztatta Romániát arról, hogy az igényelt és kifizetett területalapú támogatásokból 46,3 millió eurót vissza kell fizetnie a közös kasszába.

 

Ebből 41,7 millió euró a műholdfigyelő rendszer elégtelen működtetése miatt, mivel a területek ellenőrzése nem, vagy csak hiányosan történt meg. A fennmaradó 4,6 milliós bírságot azon késedelmes kifizetések miatt szabták ki a román államra, amelyek már 2008-ban esedékessé váltak, de csak 2010-ben került sor az átutalásokra.



Amennyiben a fenti összeget a román állam nem fizeti vissza, akkor a jövő évi támogatásokra szánt összegből kerül levonásra.



Ugyanakkor Románia tárgyalásokat folytat arról, hogy ezt az összeget 3 év alatt kelljen visszafizetnie 2011-13 év folyamán arányosan elosztva. Az államtitkár elmondta azt is, hogy Románia komolyan fontolgatta, hogy az Európai Bírósághoz fordul a döntés ellen a bírság jogalapját és összegét vitatva, de végül is elfogadták a döntést. A Román Kifizető Ügynökségnél tartott brüsszeli vizsgálat 246 konkrét esetben állapított meg hibás kifizetést. 





dr. Szabó József Andor



Forrás: VM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?