2024. július 23. kedd Lenke

Agráripari parkot létesítenek Hargita megyében

Agro Napló
Hargita Megyei Mádéfalván épülhet meg az ország első agráripari parkja- jelentette be Borboly Csaba, Hargita Megye Közgyűlésének elnöke.

 

 

A tervezett létesítményben a termelői és értékesítési szövetkezetek – elsősorban hús-, tej- és növényfeldolgozás – számára biztosítanának helyet. Az agráripari park létrehozására a közgyűlés kötvényt bocsátott ki, 20 millió lei értékű beruházást eszközöl a 10 hektáros területen, ahol egy korszerű vágóhíd felépítését is tervezik. Borboly Csaba elmondta, hogy ezzel a lépéssel részben megvalósulhat, hogy a jobb minőségű és a legtöbb esetben érintetlen, biominőségű székelyföldi termékeket nem nyersanyagként szállítanák el, hanem magasabb feldolgozottsági fokon kerülnének értékesítésre, így a belőlük származó haszon nagy része helyben maradna. Szívesen várnak magyar befektetőket is a területre.



Kovászna megyében már hasonló kezdeményezés létesült Szépmezőn, amely terület ipari parkként funkcionál, de a két ipari park közötti lényeges különbség az, hogy amíg a szépmezői ipari park vegyes hasznosítású, addig a Mádéfalván elképzelt park kifejezetten agráripari cégeket vár.





dr. Szabó József Andor

Forrás: VM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?