Egészséges élelmiszerekkel és hagyományos ízekkel a silány minőségű áruk ellen

Agro Napló
Gyökeres változáson megy keresztül a hazai élelmiszeripar, a kormány intézkedéseinek köszönhetően a hagyományos ízek folyamatosan szorítják ki a polcokról a plasztik árut, és egymás után nyílnak a termelői piacok – jelentette ki a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelõs helyettes államtitkára a FOODAPEST 2012 nemzetközi élelmiszer, ital, élelmiszer-gépipari és vendéglátóipari szakkiállítás megnyitóján.

 

Bognár Lajos emlékeztetett arra, hogy elkészült a Hungarikum törvény, már Brüsszelben vannak a magyar bornevek termékleírásai, valamint uniós egyeztetés alatt áll a magyar termék rendelet is.





Leáldozóban van a silány minőségű tömegáruk korszaka, hiszen a vásárlók egyre tudatosabbak: az árak mellett már azt is nézik, hogy az adott élelmiszer mennyire egészséges, biztonságos és mekkora gondossággal készült – emelte ki a vidékfejlesztési tárca helyettes államtitkára. Bognár Lajos hangsúlyozta, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium az elmúlt másfél évben számos intézkedéssel segítette a helyi termékek piacra jutását, például a kistermelői rendelet megalkotásával, vagy a helyi piacok megnyitásának egyszerűsítésével. Az új szabályozásoknak köszönhetően a gazdák frissen és jó áron értékesíthetik termékeiket.





A helyettes államtitkár kijelentette: a magas szinten feldolgozott, egészséges, biztonságos élelmiszerek termelése új távlatokat nyit a vidéken élő családok előtt. A minőségi élelmiszerek térnyerését elősegítő kormányzati intézkedések közül Bognár Lajos kiemelte a népegészségügyi termékadót, valamint a jövedéki törvény módosítását. Ez utóbbi szabályozás ötven százalékkal növelte az aromás szeszesitalok adóját, míg a gyümölcsből készült, minőségi termékek számára kedvezőbb adómértéket állapított meg.





A FOODAPEST keretében összesen 300 négyzetméteren mutatja be a tárca háttérintézménye az Agrármarketing Centrum a Kiváló Magyar Élelmiszer és a Hagyományok-Ízek–Régiók védjegyet elnyert vállalkozásokat és termékeiket. Az élelmiszer-, ital-, élelmiszer-gépipar és vendéglátóipar nemzetközi seregszemléjét, valamint az UKBA Nemzetközi cukrászati, sütőipari és gasztronómiai szakkiállítást február 5-e és 8-a között rendezik meg a Hungexpo-n.



(Vidékfejlesztési Minisztérium)

 

Forrás: kormany.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?