2024. augusztus 28. szerda Ágoston

Közös érdek az osztatlan közös földtulajdon rendezése

Agro Napló
Még egy hétig lehet benyújtani az államilag finanszírozott földmegosztásra vonatkozó kérelmet

 

A termelőszövetkezetek szervezése során bevitt földeknek az 1993. évi II. törvény alapján történő visszajuttatása során keletkezett osztatlan közös földtulajdon rendezése a tulajdonosok és a Magyar Állam érdeke is, ugyanis az önálló birtokok kialakításával könnyebb a föld értékesítése és hasznosítása, valamint könnyebben igényelhető támogatás a műveléshez. A rendezést ezért egyszerűsített eljárással, megnövelt forrásokkal, valamint a megosztási eljárás finanszírozásával segíti az állam, amely lehetőségekre a Vidékfejlesztési Minisztérium májusi tájékoztató kampánya hívta fel a figyelmet.



A magyar földbirtokrendszer egyik komoly problémája a rendezetlen tulajdonlás, amely az erőszakos tsz. szervezés máig élő öröksége. A termelőszövetkezetek megszűnésekor összesen közel 2 millió hektár osztatlan közös tulajdonú földterület keletkezett, amely mintegy 272 000 db földrészletet és 2 millió tulajdonost jelent. Az osztatlan közös tulajdonban álló földrészletek jogilag forgalomképesek ugyan, de mivel a nagyobb birtokoknak akár 100 vagy több tulajdonosa is lehet, a gyakorlatban csak nehezen értékesíthetőek. Emellett a bérbeadás vagy művelés is komoly nehézségekbe ütközik, amennyiben a föld hasznosításához a nagyszámú tulajdonos beleegyezése szükséges. Az osztatlan közös tulajdonú termőföldek megosztása feloldja ezeket a problémákat, sőt, megkönnyíti a művelési támogatások igénylését is.

A tulajdonviszonyok rendezése ennek megfelelően az állam és a tulajdonosok közös érdeke, így a nemzeti vidékfejlesztési stratégia kiemelten fontos része. Az osztatlan közös földtulajdon rendezését ezért egyszerűsített eljárással és 2012-ben 3 milliárd forint költségvetéssel segíti az állam (az elmúlt 6-7 évben összesen 3,5 milliárd állt rendelkezésre erre a célra). A megnövelt forrásokat többek között az önálló birtokok kialakítására vonatkozó eljárás finanszírozására fordítják. A Vidékfejlesztési Minisztérium májusi tájékoztató kampánya ezekre a lehetőségekre hívta fel a figyelmet, valamint arra, hogy az önálló birtokok állami költségen történő kialakítására vonatkozó kérelmet legkésőbb 2012. június 1-ig nyújthatják be a tulajdonosok a körzeti földhivatalokhoz.





Az osztatlan közös földtulajdon rendezése várhatóan 2014. április 30-ig lezárul, ugyanis az Európai Bizottság - a bizonytalan tulajdoni viszonyokra is tekintettel – eddig hosszabbította meg a magyarországi mezőgazdasági földterületek külföldi állampolgárok által történő megszerezhetőségére vonatkozó tilalmat. A földmoratórium feloldásáig rendezni kell Magyarországon a birtokviszonyokat.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?