Szeptemberben folytatódik az EU Élelmiszersegély Program

Agro Napló
Az EU Élelmiszersegély Program keretében a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatallal (MVH) szerződött segélyszervezetek márciusban kezdték meg a 2012-es Programhoz kapcsolódó élelmiszerek eljuttatását a rászorulók részére. Az élelmiszerosztások szeptember végén folytatódnak.

 

Az Európai Unió által finanszírozott EU Élelmiszersegély Programot Magyarországon a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) hajtja végre. Az országos program keretében az uniós forrásból közbeszerzési eljárást követően előállított élelmiszereket az MVH-val szerződött segélyszervezetek juttatják el a magyarországi rászorultak részére.



A program koordinálását végző MVH-val szerződésben álló négy segélyszervezet, a Gyermekétkeztetési Alapítvány, a Katolikus Karitász, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület, valamint a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, az EU döntése alapján tejtermékek kiosztását kezdte meg márciusban a nehéz körülmények között élő magyarországi rászorulók részére együttműködve a települési önkormányzatokkal, illetve saját helyi tagszervezeteikkel.



A program keretében azon kisnyugdíjasok és létminimum közelében élők tekinthetők rászorulóknak, akik jövedelmi viszonyai a KSH által kialakított létminimum értékek közelében vannak. Az EU-s szabályozás változása alapján a szeptemberben folytatódó osztások során gabona alapú termékek is eljutnak a rászorulók számára. A segélyszervezetek főként tésztát, lisztet, háztartási kekszet, kristálycukrot, UHT tejet és kakaót osztanak ki. Ezen termékek nem igényelnek hűtést, több hónapig is eltarthatóak, így a felhasználásuk kedvező a nehéz helyzetben élők számára. Az élelmiszereket előállító vállalkozásokat az MVH közbeszerzés útján választotta ki a tavaszi és az őszi osztásokhoz is külön eljárás keretében, amelyekben az alkalmassági feltételeket a részvételi felhívások tartalmazták. Az MVH a jelentkező cégekkel szemben a közbeszerzési eljárásoknál szokásos feltételeken kívüli (pl. ne legyen köztartozása) – nem állított fel speciális elvárásokat, ezért a mikro-, kis és középvállalkozások számára is lehetőség nyílt a jelentkezésre, amelyet így több mint 20 cég nyújtott be. A csomagoláson azonban fel kell tüntetni az Európai Uniós támogatás feliratot, valamint az élelmiszereket meghatározott ütemben kell beszállítani a segélyszervezetek raktáraiba. Az MVH szigorú laboratóriumi minőségi ellenőrzések keretében vizsgálja a termékeket.



Az őszi osztásokat követően a program a III. fordulójában, decemberben elkezdődő, karácsony előtti és januárra is átnyúló osztásokkal zárul, a kapcsolódó közbeszerzési eljárás jelenleg is folyamatban van.



A 2012. évben kiosztásra kerülő élelmiszerekért az EU döntése alapján Magyarország 9,75 millió euróval és 1806,425 tonna intervenciós sovány tejporral fizethet a közbeszerzési eljárásban nyertes vállalkozók részére. A tervek szerint a kiosztásra kerülő élelmiszerek mennyisége idén meghaladja a 10 ezer tonnát.





Az élelmiszerek kiosztásában a programban résztvevő települések önkormányzatai is jelentős munkát vállalnak, több mint 2 200 településen közel 1 millió emberhez jutnak el az EU élelmiszeradományai. A 2006-os indulás óta jelentős fejlesztésen keresztülment program fő célja az idén is az, hogy minél több rászorulóhoz juthasson el az Unió által finanszírozott élelmiszer.

 

Forrás: MVH Sajtóiroda

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?