Módosultak a baromfi ágazatban igénybe vehető állatjóléti támogatások igénybevételi szabályai!

Agro Napló
2012. július 31-i hatállyal módosult a baromfi ágazatban igénybe vehető állatjóléti támogatások feltételeiről szóló 139/2007. (XI. 28.) FVM rendelet, melynek következtében változtak a támogatás igénybevételi szabályai.

 

A korábbi támogatási rendszerhez képest 2012. III. tárgynegyedévétől megváltozik a támogatási kérelem benyújtásának módja: az eddigi gyakorlattól eltérően a kérelmet nem baromfiállományonként, hanem baromfi megnevezésenként (azaz a támogatási rendelet szerinti baromfifajok és azon belüli korcsoportok szerint) elkülönítve kell benyújtani. Egy kérelmező egy baromfi megnevezésre vonatkozóan egy negyedévben egy támogatási kérelmet nyújthat be.





A támogatási kérelemhez továbbra is csatolni kell a Baromfi Termék Tanács (BTT) ellenjegyzését viselő Szakmai Ellenőrzési Lapot, de ennek tartalma most megváltozott. A Lapot az abban előírt dokumentumokkal együtt kell a BTT részére megküldeni legkésőbb a tárgynegyedévet követő hónap 15. napjáig.





Az ún. „takarmányos” és „ivóvizes jogcímekhez” a korábbiaktól eltérően mellékelni kell az előírt támogatási feltételek teljesüléséről szóló, a kezelő állatorvos által jogcímenként külön-külön kiállított igazolásokat, míg a „vágóhídi jogcímekhez” továbbra is a vágóhíd és a kezelő állatorvos által együttesen kiállított igazolását kell csatolni.



A korábbi gyakorlattal ellentétben nem kell a támogatási kérelemhez csatolni, de az MVH által végzett helyszíni ellenőrzés során be kell mutatni a baromfitartó által felhasznált takarmány, valamint az ivóvíz rendelet által előírt gyakorisággal elvégzett vizsgálatok eredményeiről készült jegyzőkönyvek másolati példányát.





A változtatások részleteit a 134/2012. (VIII.17.) számú MVH közlemény tartalmazza.

 

Forrás: MVH Sajtóiroda

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?