Erdőt mentettek a NÉBIH erdészei

Agro Napló
Figyelmes és tettre kész erdészek és a tűzoltóság hatékony együttműködésének köszönhetően sikerült megmenteni több hektár erdőt a teljes pusztulástól 2012. szeptember 4-én a Győr-Moson-Sopron megyei Tápszentmiklós község közelében.

 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Erdészeti Igazgatóságának munkatársai, Stuller Zoltán és kollégája egy erdőleltározási mintapontot készültek rögzíteni Tápszentmiklós környékén, amikor is felfigyeltek a füstre. A tűz észlelésekor mintegy 1,5-2 hektáron égett a rét, s már az akácos alja és a cserjés egy része is lángokban állt. Az erdészeti szakemberek azonnal értesítették a tűzoltóságot, s megkezdték az oltást.





A NÉBIH munkatársainak, valamint a győri és pannonhalmi tűzoltók gyors reagálásának és kitartó munkájának köszönhetően végül nem csupán az erdő menekült meg, hanem egy pár száz méterre található méhészet is. Feltehetően illegális szemétégetés során gyújtották a tüzet, amely végül mintegy 6 hektár rétet emésztett fel, s csak a szakemberek éberségén múlt, hogy nem történt katasztrófa.





Ez az eset is bizonyítja, hogy a tűzgyújtás mindenkitől fokozott figyelmet és nagy körültekintést igényel. Az erdőben tüzet gyújtani csak a kijelölt és kiépített tűzrakó helyen, szélcsendes időben szabad. A tüzet nem szabad felügyelet nélkül hagyni, távozás után pedig minden esetben gondoskodni kell annak eloltásáról.





Az oltásról készült képek megtekinthetők itt

 

 Forrás: NÉBIH

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?