USDA havi összefoglaló, október

Agro Napló
Az Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) közreadta szokásos havi jelentését az Egyesült Államok és a világ főbb mezőgazdasági termékeinek várható termelési és készletalakulásáról. Szokás szerint Benedek Szilveszter tolmácsolásában értesülhetünk a világ alapvető mezőgazdasági termékeinek kereskedelmére, valamint az egyes nemzetállamok, szervezetek élelmiszer stratégiai döntéseire nagy hatást gyakorló számokról.

 

Csökkenő kukorica készletek







Októberben újból közreadta becslését a mezőgazdasági termékekből rendelkezésre álló készletekről az Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) (Eredeti dokumentum: United States Department of Agriculture: World Agricultural Supply and Demand Estimates. WASDE – 511, 2012. http://www.usda.gov/oce/commodity/wasde/latest.pdf), melyet ezúton a www.dtnprogressivefarmer.com szakmai portál összefoglalója alapján mutatunk be.





A szeptemberi adatokhoz képest 1 százalékpontos csökkenést jeleznek az USA kukorica készletének és igényének arányában, amely így 5,6 százalékon áll, de még így is meghaladja az 1995/96-os gazdasági év rekord alacsony mennyiségét, amikor 5% volt ez az arány. Az USA kukorica zárókészletek jelenlegi állása 619 millió bushel, az exportra szánt mennyiséget pedig 100 millió bushel-ra csökkentette az USDA. Világszinten 6,68 millió tonnás csökkenést jeleznek a kukorica zárókészletben, ennek mennyiségét 117,27 millió tonnára becsülik. Egyedül a Brazíliában és Argentínában várható termésmennyiség kilátásait nem csökkentette az USDA az előző hónaphoz képest, ez változatlanul 70, ill. 28 millió tonna maradt.



Összefoglalón elmondható, hogy a világ zárókészleteinek alakulását tekintve mind a kukorica, mind pedig a búza esetében csökkenés tapasztalható, ugyanakkor a szójabab készlet enyhe növekedést mutat. Az USA esetében 6 millió tonnás növekményt becsülnek e kultúra tekintetében az októberi jelentésben, míg Dél-Amerika várható termésmennyisége nem változott az elmúlt hónapban.

 

 


 

 

Benedek Szilveszter

 

Forrás: magyarkukoricaklub.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. augusztus 29. 06:03