Talajvédelmi rendszer készült a fenntartható mezőgazdaságért

Agro Napló
A fenntartható mezőgazdaság megteremtéséről beszéltek a szakemberek az MTA ATK Talajtani és Agrokémiai Intézet (MTA ATK TAKI) október 19-i, gödöllői rendezvényén. A Szent István Egyetemen az országos talajvédelmi informatikai rendszert mutatták be, amely kétéves munkával, Európai Uniós támogatással valósult meg; célja a talaj állapotának nyomon követése.

 

 

Az Országos Környezeti Információs Rendszerbe (OKIR) integrálható talajdegradációs alrendszert (TDR) a Terradegra elnevezésű konzorcium készítette, amelyet a Szent István Egyetem, a Helion Kft. és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal alkotott.

Az október 19-i projektzáró rendezvényt Prof. Dr. Solti László, a Szent István Egyetem rektora nyitotta meg, aki a mezőgazdasági művelésre alkalmas területek gyors csökkenésére hívta fel a figyelmet. – Ahhoz, hogy saját természeti erőforrásainkat megismerhessük, amely segíti a döntéseinket, rendkívül fontos az új informatikai rendszer – mondta Dr. Feldman Zsolt.

 


Dr. Feldman Zsolt (agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár,

Vidékfejlesztési Minisztérium)

 

 

 

A Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára arról is beszélt, hogy a projekt során kinyert hiteles, auditált adatok a gazdálkodók számára is fontosak. Prof. Dr. Németh Tamás, az MTA főtitkára, az Intézet korábbi vezetője a fenntartható mezőgazdaságról beszélt előadásában. A szakember szerint az első lépés olyan mezőgazdaság megalapozása, amely aztán fenntarthatóvá válik. Ezzel összefüggésben azt mondta, hogy „nem szabad nagy lábon élni”, vagyis a termőföldre is kell gondolni, nem csak magunkra.

 


 

Prof. Dr. Solti László (rektor, Szent István Egyetem), Dr. Feldman Zsolt,

Prof. Dr. Németh Tamás (főtitkár, MTA), Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid (főtitkár, Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat) (balról jobbra)

 

 



Az Európai Unió baljós prognózisát Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat főtitkára ismertette. Eszerint 2020-ig a föld kimerülésével, a téli esőzések növekedésével és a nyáriak csökkenésével, valamint a talajerózió kockázatának növekedésével kell számolni. Az EU célja intelligens, fenntartható és befogadó mezőgazdaság megteremtése – jegyezte meg a szakember.



A projekt vezetője, Dr. Szabó József, az MTA ATK TAKI osztályvezetője ismertette a projekt célkitűzését, amely a mezőgazdasági eredetű terhelések hatásainak degradációs állapot indikátorokkal való kimutatására, mértékük számszerűsítésére, illetve terhelési indikátorokkal való összevetésére, együttes elemzésére alkalmas talajvédelmi informatikai rendszer kialakítása volt. A szakemberek a szántóföldi gazdálkodás talajra gyakorolt hatásait mérték fel 285 kis-, közép- és nagyüzemben. A 2011 tavaszán és őszén zajlott adatgyűjtés során több mint 100 szakértő 9 000 vizsgálatot végzett összesen 250 000 hektáron, mindeközben pedig 28 000 GPS-koordinátákkal ellátott fotót készített.

 

 


Dr. Szabó József (projektvezető, MTA ATK TAKI)

 





A fejlesztés a kutatók szerint több szempontból is hasznos: az alkalmazott agrotechnikai gyakorlat leírásával az üzemek termesztési színvonala minősíthető, valamint a gazdálkodás következményeként fellépő talajdegradációs hatások is észlelhetők. További előny, hogy a gazdálkodás éves adataira épülő egyedi számítások alapján értékelhető a gazdaságok ökológiai, környezeti teljesítményének alakulása, amely akár a 2013-ban induló új uniós agrárpolitika részeként a jövőbeli támogatás alapját is képezheti.





Az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával megvalósult projekt 282 millió forintba került.



A projektről bővebb információkat a http://projects.rissac.hu/tdr/  és a http://okir-tdr.helion.hu  oldalakon találhat. 

 

Fotók: Földesi Máté

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. augusztus 29. 06:03