VM: fejleszthetők a magyar-brazil agrárkapcsolatok

Agro Napló
A magyar agráriumot, valamint kétoldalú együttműködési lehetőségeit mutatta be Tóth Katalin, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) helyettes államtitkára a Magyar-Brazil Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság első ülésén, Brazília városban. A magyar delegáció hétfőtől-csütörtökig tárgyal a dél-amerikai országban.

 

A kormany.hu információi szerint Tóth Katalin a bizottság ülésén elmondta: Magyarország bruttó hazai terméke tavaly 1,6 százalékkal nőtt. Kiemelte: a GDP szempontjából a mezőgazdaság húzóágazatnak számít, a kivitel pedig tavaly rekordszintet ért el és 7,2 milliárd euróra növekedett.



A kedvező tendencia olyan kormányzati intézkedéseknek köszönhető, mint az adókedvezmények és az exporttámogatás, de az ország természeti és éghajlati adottságai is előnyt jelentenek az ágazat számára - jegyzi meg a kormányzati hírportál.



A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) és a brazil Mezőgazdasági, Állattenyésztési és Élelmezésügyi Minisztérium a mezőgazdasági és élelmiszeripar területén megvalósuló együttműködésről szóló szándéknyilatkozatot fogadott el. Az együttműködés ennek értelmében kiterjed: az ökológiai gazdálkodás, biodiverzitás, génmegőrzés, szőlészet és borászat, erdészet, élelmiszer-biztonság, akvakultúra, valamint az oktatás területére.



A VM helyettes államtitkár megbeszélést folytatott Maria Fernanda Nince Ferreira államtitkárral, aki a brazil halászati és akvakultúráért felelős. A tárgyaláson a felek megerősítették együttműködési szándékukat az ökológiai halgazdálkodás, valamint az integrált vízkezelés területén. Magyarország meghívást kapott, hogy vegyen részt a jövő év novemberében Fortalezában megrendezett Halászati és Akvakultúra kiállításon.



Tóth Katalin helyettes államtitkár a Brazil Környezeti Minisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős illetékesének hivatalosan is megerősítette, hogy Magyarország 2013 őszén otthont ad a Nemzetközi Víz Világkonferenciának.



A helyettes államtitkár kérte partnerét, hogy a Rio+ 20 Konferencia folytatásaként Brazília támogassa Magyarországnak a fenntartható fejlődési célok meghatározásában tevékenykedő munkacsoportba történő szerepvállalását - tájékoztatat a kormany.hu

 

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. augusztus 29. 13:28