2024. augusztus 29. csütörtök Beatrix, Erna

VM: a vidéket csak a hagyományokra alapozva lehet megújítani

Agro Napló
A vidéket életet csak a hagyományokra alapozva, azokat tovább adva lehet megújítani - mondta Gyaraky Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszer-feldolgozási főosztályának vezetője pénteken egy szakmai konferencián.

 

 

Hozzátette: a Nemzeti Vidékstratégia (NVS) egyik legfontosabb célkitűzésének - "a vidék élni akar" - jegyében vállalta a szaktárca társszervezőként a Hagyományos Termékeket Előállító Közösségek Világnapjának magyarországi eseményének megtartásában való részvételt. A szakmai fórum megrendezésében részt vállalt még az Agrárgazdasági Kutató Intézete (AKI), valamint az Európai Minőségügyi Szervezet Magyar Nemzeti Bizottsága (EOQ MNBÖ).



A VM még 1998-ban indította el a Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) elnevezésű programját azzal a célkitűzéssel, hogy létrehozza Magyarországon a hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági termékek és élelmiszerek gyűjteményét, és elősegítse gazdasági hasznosításukat. Ennek érdekében hozták létre a HÍR-védjegyet.



A HÍR-ben most mintegy háromszáz hagyományos termék szerepel szerte az országból, eddig a HÍR-védjegyet 91 terméknek ítélték oda.



Juhász Anikó, az AKI osztályvezetője - egy felmérés kapcsán - többek között arról beszélt, hogy a HÍR-védjeggyel rendelkező hagyományos helyi élelmiszereket előállítók általában több segítséget szeretnének kapni áruik piacra juttatásához. Megemlítette ugyanakkor, hogy a termelők nagy része kevés értékesítési csatornát - közvetlen eladást, független kisboltokat és vendéglátó helyeket - használ áruja terítéséhez.

 

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?